27.7.2017. 15:00
0
Stav Senata UNSA-e: Vratiti zakon o visokom obrazovanju u formu nacrta
Senat Univerziteta u Sarajevu je na svojoj 7. vanrednoj sjednici održanoj 27. 07. 2017. godine vodio iscrpnu raspravu o Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, koji bi trebao biti predmet odlučivanja na sljedećem zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo zakazanom za 31. 07. 2017. godine, piše agencija Patria.

Senat Univerziteta u Sarajevu donas je usvojio sljedeće stavove:

1. Postojeći Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju je neprihvatljiv za Univerzitet u Sarajevu imajući u vidu zagarantirane akademske slobode, akademsku samoupravu i autonomiju. Iako cijenimo napore Vlade Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom, u nastojanju da se dođe do boljeg teksta Zakona, Univerzitet u Sarajevu smatra da ovaj tekst Zakona i dalje ne predstavlja reformski zakon.

2. Univerzitet u Sarajevu smatra neprihvatljivim sva zakonska rješenja koja dovode u pitanje autonomiju Univerziteta u pogledu njegovog osnovnog, temeljnog, zagarantovanog  i autonomnog prava na sva akademska pitanja (kreiranje i donošenje nastavnih planova i programa, studijskih programa, ciklusa studija i sl.).

3. Univerzitet u Sarajevu insistira na osiguravanju punog pravnog subjektiviteta i kontinuiteta njegovih organizacionih jedinica imajući u vidu dugogodišnju tradiciju rada i postojanja i njihov značaj u društvu. Ističući da ponuđena rješenja u zakonu, po kojima bi se trebalo riješiti pitanje pravnog subjektiviteta, ne omogućavaju integracijske procese Univerziteta, nego vode isključivo ka centralizaciji Univerziteta što je nedopustivo i na kraju niti provodivo u praksi.

4. Senat Univerziteta u Sarajevu smatra neprihvatljivim rješenje iz Prijedloga teksta Zakona kojim se Upravnom odboru daje pravo da razrješava rektora/dekana/direktora iako mu to ne bi smjelo biti u nadležnosti. Univerzitet u Sarajevu smatra da je jezgro autonomije Univerziteta institucionalna autonomija njegovih tijela, što podrazumijeva da je razrješavanje rektora/dekana/direktora u isključivoj nadležnosti onih tijela koja su ih i birala.

5. Osnovna pretpostavka funkcioniranja misije i vizije te strateških ciljeva Univerziteta je njegovo finansiranje. 
Univerzitet u Sarajevu prihvata sve jasne i precizne postupke prelaska na Univerzitetski trezor. Međutim, Univerzitet upozorava i izražava zabrinutost da su ponuđena rješenja za uspostavljanje trezorskog poslovanja nedorečena, neprecizna i nejasna, te da njihova realizacija ne bi bila provodiva u praksi i dovela bi u pitanje daljnje funkcioniranje Univerziteta, posebno imajući u vidu međunarodne projekte i uključenost Univerziteta u Sarajevu u evropski prostor visokog obrazovanja.

6. Za realizaciju ponuđenih rješenja integracije Univerziteta u Sarajevu nije predviđen realan vremenski rok, što može dovesti do apsolutne paralize rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu.

7. Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da ponuđeni prijedlog zakona od 19. 07. 2017. godine nije prošao proceduru donošenja u skladu sa Ustavom i zakonima Kantona Sarajevo, te kao takav bi, u najmanju ruku, trebao biti vraćen u fazu nacrta kako bi se akademskoj zajednici omogućilo aktivno učešće u kreaciji rješenja.

Današnjoj raspravi prisustvovali su i predstavnici Delegacije EU u BiH, OHR-a, Erasmus+ projekta, te su članovi Senata zatražili i da OHR iskoristi svoj autoritet da Vlada KS ovaj zakon povuče iz procedure. 

Jedan od prijedloga koji se danas mogao čuti je i da se posebno donese zakon o Univerzitetu u Sarajevu, a da se svi fakulteti pridržavaju Općeg okvirnog zakona o visokom obrazovanju. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.