6.9.2017. 21:00
0
Održana sjednica Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH
Na današnjoj sjednici Stručnog kolegija Ministarstva odbrane BiH u okviru obimnog dnevnog reda, najviše pažnje posvećeno je realizaciji Plana nabavki za 2017. godinu i pripremi Plana nabavki za 2018.godinu, realizaciji budžeta za 2017. godinu i pripremi budžeta za 2018. godinu.


Razmatrana je i realizacija Integralnog akcionog plana za 2016. godinu, nacrt Pravilnika o civilno-vojnoj saradnji, te prednacrt Pravilnika o internim procedurama nabavki roba, usluga i radova u MO i OS BiH.

Nakon razmatranja zaključaka sa prethodne sjednice Stručnog kolegija, vođena je rasprava i o drugim tačkama dnevnog reda, kao i o drugim tekućim pitanjima i aktuelnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Tokom rasprave istaknuto je da su evidentni pomaci u realizaciji Plana nabavki, da je izvještaj Ureda za reviziju svake godine sve bolji, a naglašena je potreba racionalizacije budžeta, pri čemu treba voditi računa, kako bi se eventulna neutrošena sredstva preusmjerila na prioritetne nabavke i višegodišnje projekte.

Također, usvojen je i Plan za otklanjanje nedostataka u radu iz 2016. godine, a pokrenute su i aktivnosti na ažuriranju postojeće legislative i izradu nove u cilju postizanja većeg stepena profesionalnog djelovanja u oblasti civilno-vojne saradnje i nabavke roba i usluga.

Ministrica Marina Pendeš je naglasila potrebu intenziviranja svih aktivnosti u pravcu realizacije svih zakonom utvđenih nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te da se dosadašnji napredak u NATO integracionom procesu nastavi s ciljem dostizanja kredibiliteta i ispunjavanja uslova za pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP).

Nakon rasprave i analize po svim tačkama dnevnog reda, doneseni su zaključci kojima ministrica Pendeš insistira na blagovremenosti i zakonitosti u radu, pri čemu se zadužuju rukovodioci organizacijskih jedinica za ubrzavanje svih potrebnih aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, otklanjanju uočenih nedostataka, vodeći računa o primjeni zakonskih odredaba i propisa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.