7.9.2017. 11:49
0
Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Prva sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon ljetne pauze počela je danas, ali s dnevnog reda su skinuta dva zakona jer Ustavnopravna komisija nije dala mišljenje, a za dva je zatražen dodatni rok za izjašnjavanje.

S dnevnog reda su skinute izmjene Izbornog i Krivičnog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima te kažnjavanje javnog odobravanja, poricanja i umanjivanja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv stanovništva, a za Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru te izmjene Zakona o državnoj službi u bh. institucijama zatražen je dodatni rok.

Pred poslanicima je Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i dešavanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na koridoru 5-C te prijedlog zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

Predviđeno je i da se poslanici izjasne o Godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za prošlu godinu u kojem je navedeno da, u cjelini gledano, sektorski pokazatelji poljoprivrede tokom 2016. ne bilježe značajne promjene u odnosu na prethodne godine.

Učešće zaposlenih u poljoprivredi u ukupnom broju zaposlenih smanjeno je za oko dva posto, dok je učešće BDV-a, ostvareno u sektoru poljoprivrede, u ukupnom BDP-u na nešto nižem nivou u odnosu na 2014. s obzirom na to da je iznosio 7,6 posto.

Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2016. zabilježila je rast izvoza (14,3), rast uvoza (2,04) i pad vanjskotrgovinskog deficita (1,79 posto).

(FENA/Merima Druškić)

PSBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.