29.9.2017. 12:20
0
Brkić sa izaslanstvom Komiteta za međunarodne odnose Velike Britanije
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je u posjet izaslanstvo Komiteta za međunarodne odnose Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predvođeno predsjedateljem Komiteta lordom Howellom of Guilfordom.


Brkić je tom prilikom upoznao izaslanstvo Komiteta s političkom situacijom u BiH, napretku BiH na putu ka Europskoj uniji, kao i provedenim aktivnostima za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH.

Istaknuo je važnost potpore Ujedinjenog Kraljevstva u procesu bh. europskih i euroatlantskih integracija BiH te je zahvalio na angažmanu u britansko-njemačkoj inicijativi, što je dalo novi, pozitivan momentum za pokretanje reformskog procesa i ubrzanje procesa EU integracija BiH.

Brkić je uvjeren da će i nakon izlaska iz Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese u BiH na njenom putu ka EU.

Pored važnosti nastavka reformskog i integracijskog procesa, naglašava da je od suštinskog značaja integracija cijele regije zapadnog Balkana u EU s aspekta političke i ekonomske stabilnosti BiH i regije, tako i za sigurnost čitave Europe.

Izrazio je nadu da će, budući da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje dijele brojne zajedničke vrijednosti i interese, i da imaju jedinstven stav o velikom broju globalnih pitanja i izazova, suradnja između EU i zapadnog Balkana biti nastavljena na pitanjima od zajedničkog interesa.

Na sastanku je rečeno da je predstojeći samit o zapadnom Balkanu u Londonu 2018. godine od važnosti za održavanje i unapređenje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva na području zapadnog Balkana.

Izaslanstvo Komiteta interesirala je situacija u BiH i regiji, odnosi BiH sa susjednim zemljama te koja su očekivanja BiH od samita u Londonu.

Izaslanstvo Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva posjetilo je BiH u sklopu istraživanja i analize izazova s kojima se suočava zapadni Balkan, kao i posljedicama po britansku politiku, posebno nakon Brexita, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.