4.10.2017. 17:00
0
Novalić nakon sastanka sa Željkom Cvijanović: Akcize nam apsolutno trebaju
Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica vlada FBiH i RS-a. ?Poslije zajedničke sjednice medijima su se obratili premijer FBiH Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Novalić je istakao kako je glavna tema bila "siva ekonomija" i njen utjecaj na stanje u bh. ekonomiji.

- Ja bih se vratio na razloge sjednice koja je već postala praksa. Siva ekonomija je jedan od glavnih problema, a najmanje dvije deformacije proizvodi siva ekonomija u našem društvu. Nemamo uplate u socijalne fondove, te siva ekonomija proizvodi deformaciju u onim firmama koje ne posluju u zoni sive ekonomije. Treća stvar jeste da moramo raditi zajedno. Ukoliko to budemo radili u samo jednom entitetu, proizvest ćemo deformaciju u drugom. Glavni cilj je bio da deformacije sve eliminišemo  - poručio je Novalić.

Novalić je dodao kako se saradnja dvije vlade nastavlja i u narednom periodu.

- Saradnja ide dalje i jako je korisna. Neće biti cilj da se nastavi saradnja isključivo između premijera, nego da se prenese na ministarstva. Ne vidim da bi iko mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju akcize. Apsolutno nam trebaju. Kada me neko pita to pitanje, ja to pretvorim u pitanje „rebaju li nam putevi“ – istakao je Novalić.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović istakla je da se na današnoj sjednici razgovaralo o stvarima o kojima je bilo riječi i tokom prethodnih sastanaka.

- Plan je da se ponovo vidimo u roku od 6-7 mjeseci. Bilo je nekoliko konkretnih tema, zajednički plan kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije. Također, čitav niz mjera koji podrazumijeva da uputimo zajedničku inicijativu prema drugim nivoima vlasti kako bi mogli doprinijeti u našim zajedničkim ciljevima. Mi smo o ovim temama raspravljali i dok smo usaglašavali reformsku agendu. Sumirali smo rezultate i vidan je manifest napretka na nekoliko primjera – istakla je Cvijanović.

Cvijanović je kazala da je bilo razgovara o pitanju neperspektivne vojne imovine.

- Također, vrlo bitna stvar je kako da neperspektivnu vojnu imovinu stavimo u funkciju oba entiteta. Imamo čitave komplekse koje mogu biti iskorišteni i za poslovne zone i u fazu razvoja, a sada su u fazi mirovanja. Bavili smo se ranije započetim stvarima. Jedan od prioriteta jeste zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje.

Cvijanović je ponovila stav RS-a o pitanju akciza.

- Što se tiče akciza, stav RS je poznat. Nema potrebe da se ponavlja. Mene brine što se mi ovdje ne pridržavamo ranije definisanih procedura, a moram vam reći da akcize danas nisu bile uopšte na dnevnom redu. Ja više neću komentarisati akcize, to je postalo degutantno. To je obaveza nivoa BiH. Mi u RS-u smo izvršili svoje obaveze prije nekoliko mjeseci – zaključila je Cvijanović.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.