18.10.2017. 8:38
0
Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima
Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine/Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima u suradnji sa Udruženjem Međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS (MFS-EMMAUS), u okviru obilježavanja 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas u Sarajevu organizira konferenciju za medije s ciljem prezentiranja aktuelne situacije i aktivnosti te međusektorske saradnje relevantnih institucija i organizacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Ministarstvo ovu aktivnost provodi u skladu s Akcionim planom suprotstavljanja trgovini ljudima 2016-2019 i Programom obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH. 

- Namjera nam je obilježiti Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, u saradnji s partnerskim nevladinim organizacijama, tako da će se aktivnosti i manifestacije dešavati istovremeno u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima. Ovim bi se trebala skrenuti pažnja na probleme s kojima se susrećemo u suzbijanju trgovine ljudima te na rješavanje teškog položaja žrtava trgovine ljudima - saopćeno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Kao izlagači na konferenciji za medije planirani su predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH/Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Udarne grupe u  borbi protiv trgovine ljudima te Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevu. Prisutnima će se obratiti i predstavnici MFS-EMMAUS-a i predstaviti aktivnosti u ovoj oblasti.

Javnosti će biti skrenuta pažnja na problem maloljetnika bez pratnje, kao posebno ranjive kategorije i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, koji u sve većem broju u imigracionim talasima dolaze u BiH te na i problem zloupotrebe i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju.

Također, poziv je upućen svim ministarstvima obrazovanja u BiH, kao i osnovnim i srednjim školama, da se priključe inicijativi i obilježe Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima održavanjem tematskih časova na temu trgovine ljudima ili sličnim aktivnostima.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.