2.11.2017. 20:29
0
Nova vještačenja u slučaju Memić u toku: Alisa Mutap prvo tvrdila da ih je udario automobil, a onda rekla da ih je neko napao iza drveta
Vještačenja po vještaku medicinske, saobraćajne i mašinske struke u slučaju Dženan Memić po zahtjevu odbrane Ljube i Bekrije Seferovića su započela, a do 23. novembra kada se nastavlja suđenje očekuje se da će jedan od nalaza već biti završen, piše agencija Patria.

Iako su vještačenja ranije rađena i po naredbi Tužilaštva KS što se i moglo čuti tokom suđenja Seferovićima, izostalo je ono po vještaku mašinske struke koje je moglo dati odgovore na ključna pitanja.  

Advokat Rusmir Karkin nije želio pozivati ostale svjedoke (od osam svjedoka svjedočila su braća Admir i Asmir Gadžo te Vasvija Sejdović, supruga Ljube Seferovića) dok ne budu završena ova vještačenja.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je ranije da bi ova vještačenja trebala dati odgovore na sva sporna pitanja.

Ostali svjedoci koji će se pojaviti na suđenju su pripadnici MUP KS Nermin Halilović, Elvedin Boja i Velibor Ristivojević pripadnici PU Ilidža koji su došli u Veliku aleju na lice mjesta odmah nakon pripadnika DKPT-a. Također će svjedočiti i Sefedin Škrijelj, saobraćajni istražitelj na okolnosti provedenog uviđaja kao i Senad Mešić.

Brojne su zamjerke na vođenje samog uviđaja kako od strane MUP KS, tako i postupajućeg tužioca Merisa Ćate koji je trebao rukovoditi samim uviđajem. Poznato je da je uviđaj nastavljen 9. februara 2016. godine ali bez prisustva tužioca.

Inače, na ovom slučaju pojavilo se čak osam tužilaca što je nezabilježeno u bh. pravosuđu. Naročito u slučaju saobraćajne nesreće. Tužilaštvo je dva puta promijenilo kvalifikaciju djela, te je nekoliko mjeseci vodilo istragu po nepoznatom počiniocu za krivično djelo ubistvo. Tužilaštvo je samo priznalo da je Alisa Mutap koja je bila u društvu s Memićem odvela istragu u drugom smjeru.

Mutap je prvo tvrdila da ih je udario automobil, a onda je rekla i da ih je neko napao iz drveta. No, iz razloga i motiva samo poznatih glavnoj tužiteljici Burzić Mutap je izuzeta bilo kakve odgovornosti. Otac Dženana Memića Muriz Memić više puta je javno pitao glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić „zašto ne da Alisu Mutap“ citirajući upravo njene riječi.

Porodica Memić nekoliko puta je zahtijevala da slučaj preuzme Federalno tužilaštvo zbog niza kompromitirajućih poteza Tužilaštva KS i glavne tužiteljice Dalide Burzić, ali to se nije dogodilo. Začuđuje i tromost Federalnog tužilaštva i glavnog tužioca Zdravka Kneževića što ne postupa po službenoj dužnosti nakon što je Memić iznio niz šokantnih tvrdnji o mogućim zloupotrebama tužiteljice Burzić spominjući korupciju, sakrivanje dokaza i na kraju istine o smrti Dženana Memića.  

Memić je nekoliko puta iznio i tvrdnje da je Tužilaštvo sakrilo više od 200 dokaza, ali da će se oni vrlo brzo objelodaniti.

Još jedna nelogičnost u cijelom slučaju je i da na dvije rekonstrukcije događaja nije pozvan niko od članova porodice Memić. Zahtjev odbrane bila je i treća rekonstrukcija, ali za sada Sudsko vijeće nije dalo zeleno svjetlo. Sve će zavisiti od daljnjeg toka sudskog procesa.  

U avgustu 2017. godine Tužilaštvo KS podiže optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

Još jedan paradoks Sarajevskog tužilaštva je pozivanje Arijane Memić na razgovor po prijavi Alise Mutap i to za prijetnje Mutap i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Njeno saslušanje zakazano je za 3. novembar. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.