3.11.2017. 13:37
0
Doktori u FBiH od ponedjeljka najavili generalni štrajk
Sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije BiH /FBiH/ stupiće od ponedjeljka, 6. novembra, u generalni štrajk nezadovoljni materijalnim, socijalnim i profesionalnim položajem ljekara, kao i cijelog zdravstvenog sistema.

Predsjednik Sindikata Rifat Rijad Zaid rekao je da će u štrajk stupiti više od 4.000 ljekara iz devet kantona FBiH. 

"Naš osnovni zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, o čemu se pregovara od februara. Ali, to je samo vrh ledenog brijega", rekao je Zaid za "Dnevni avaz". 

On je pojasnio da je ponedjeljak dan kada štrajk počinje, ali će se zbog zakonske obaveze sindikati po kantonima postepeno priključivati. 

"Krećemo u štrajk kako bi smo poboljšali uslove rada, materijalni i socijali i profesionalni položaj ljekara, kao i cijelog zdravstvenog sistema", rekao je Zaid. 

On je napomenuo da su, zbog odlaska u inostranstvo, oslabljeni kadrovi, da je potrošnja novca u zdravstvu netransparentna, da su duge liste čekanja i da se skuplja novac za liječenje u inostranstvu. 

Tokom štrajka ljekarsku uslugu dobiće svi pacijenti čiji su životi i zdravstveno stanje ugroženi. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.