11.11.2017. 9:21
0
Naredne sedmice presude za zločine u Čapljini i Konjicu
Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice izreći presude za zločine u zatočeničkim objektima u Dretelju kod Čapljine i Musali kod Konjica.

U petak, 17. novembra, Državni sud će izreći presudu Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženim za zločine počinjene u logoru Dretelj.

Tužilaštvo ih tereti da su 1992. godine učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti.

Istog dana presuda će biti izrečena i Edhemu Žiliću, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji je optužen da je omogućio stražarima da zlostavljaju i siluju zatvorenice u Musali.

Završna riječ Državnog tužilaštva zakazana je za ponedjeljak, 13. novembra, na suđenju Milisavu Ikoniću i Zoranu Iliću, kojima se sudi za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti u junu i julu 1992. u Rogatici.

Istog dana završna riječ Tužilaštva BiH planirana je i u predmetu Slobodana Karagića. Već dva puta je odgađano iznošenje završne riječi, jer je optuženi prvo tražio promjenu advokata, a zatim se nije pojavio u sudnici.

Karagiću se na teret stavlja da je, kao vođa jedinice “Crvene beretke” koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, učestvovao u hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, te u silovanju.

Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vogošći, Rogatici, Višegradu, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vozući, Bosanskom Novom, Orašju, Vitezu, Prijedoru, Trnovu, Prozoru, Bijeljini i Brčkom, javlja BIRN-Justice Report. 

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.