15.11.2017. 22:45
0
Salihović o odluci VSTV-a: Podnijet ću novu apelaciju
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na današnjoj sjednici odbilo je prigovor suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića na odluku Drugostepene komisije o njegovoj smjeni. VSTV je donio odluku kojom se odbijaju žalbe tužioca i tuženog, te se time odluka Komisije potvrđuje.


Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH potvrdila je 23. oktobra odluku Prvostepene komisije u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv Salihovića.

Prema ovoj odluci Salihović je i zvanično smijenjen sa funkcije glavnog tužioca BiH, ali ostaje tužilac u Tužilaštvu BiH. 

VSTV Salihoviću nije dostavio današnje odluke, ali smatra da je ovaj slučaj pokazatelj kako se ne poštuje odluka Ustavnog suda.

- Ne poštuje je Visoko vijeće koje je najviše tijelo sudija i tužilaca što predstavlja krivično djelo. Pokazujemo da ne postoji pravna država i ne znam čemu ovo vodi. Imamo odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje, da nije ništa dokazano u tom postupku koji je montiran i u kojem su svi rokovi iscrpljeni jer je nastupila zastara. Imamo dvije povrede - Ustava BiH i Evropske konvencije. Ako je Visoko vijeće zažmirilo na to i nije izvršilo odluku Ustavnog suda ja ne znam koja se poruka šalje ostalim građanima BiH - kazao je Salihović u izjavi za portal Klix.

Najavio je podnošenje nove apelacije, a oni koji su glasali za ovakvu odluku "trebaju odgovarati i otići iz pravosuđa".

Salihović je ranije najavio da očekuje da će biti vraćen na poziciju. Poručio je da je cijeli proces montiran, te da nekome nije odgovorao rad Tužilaštva BiH.

(NAP/Amila Alijagić)

VSTV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.