16.11.2017. 9:04
0
Rasprava u Evropskom parlamentu: Oktobarska revolucija (ni)je bila zlo?
Slogani revolucije u Rusiji 1917. u konačnici su rezultirali "uništenjem, glađu i ratom", kazao je u srijedu na raspravi u Evropskom parlamentu o ostavštini totalitarne boljševičke revolucije Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra za evropske poslove i predstavnik Evropskog vijeća na plenarnom zasjedanju EP-a, no komunistički i neki ljevičarski zastupnici nisu mislili da je Oktobarska revolucija bila zlo.

Rasprava u EP-u je organizirana u povodu 100. obljetnice Oktobarske revolucije u Rusiji kada su boljševici preuzeli vlast i stvorili prvu marksističku državu u svijetu.

"Slogani boljševičke revolucije u konačnici su rezultirali uništenjem, glađu i ratom te podjelom Evrope koja je prevladana stvaranjem Evropske unije", kazao je Maasakis i dodao da je on rođen 1967. u "Orwellovom društvu" sovjetske Estonije, države koja sada nakon demokratskih promjena predsjeda Unijom.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans je eurozastupnicima kazao da bi se nacionalne tijela trebala pobrinuti da se totalitaristička prošlost Evrope "nikada ne zaboravi". Na njegovu molbu je predsjedavajući rasprave, također liberal Pavel Telicka, pozvao eurozastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtvama totalitarizma, no predstavnici ekstremne ljevice (GUE/NGL), u čijim redovima sjede i zastupnici iz evropskih komunističkih stranaka, su to odbili učiniti, čime su izazvali buru negodovanja, prenosi Hina.

Kiparski zastupnik Neoklis Sylikiotis, iz komunističke Napredne stranke radnog naroda, je kazao da je Oktobarska revolucija "poništila truli kapitalistički sistem" te dodao da bi se ljevica trebala "nadahnuti Oktobarskom revolucijom.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.