20.11.2017. 16:10
0
"Za upravnika je došao Vinko Bojić kojeg su se plašili zatvorenici i čuvari"
Svjedok odbrane Brane Planojevića, optuženog za zločine na području Rogatice, rekao je da nije čuo da je optuženi nekoga tukao ili maltretirao u logoru “Rasadnik”.

Halid Kustura je ispričao da je u novembru 1992. godine iz sela Jasenice kod Rogatice doveden u logor “Rasadnik” gdje je bio zatvoren skoro dvije godine.

Mjesec dana po njegovom dolasku u logor, kako je naveo, za upravnika je došao Vinko Bojić kojeg su se plašili zatvorenici i čuvari.

Dodao je da je optuženi Planojević došao u “Rasadnik” tri do četiri mjeseca nakon Bojića i da je bio obični čuvar.

 - Nisam čuo da je ikog išibao ili koga naružio - rekao je Kustura, dodavši da mu ni poslije rata niko nije kazivao da ga je Planojević maltretirao.

Kustura se prisjetio da se jedne prilike vraćao s radova i da je u kancelariji vidio Bojića i Himzu Brankovića.

Dodao je da je naredni dan rečeno da je Branković otišao u razmjenu, ali da su “znali da je ubijen”.

Negirao je da je ikada vidio da je Planojević izvodio ili zvao po noći Brankovića.

Govoreći o prijatelju Bećiru Ćutahiji, svjedok je izjavio da ima saznanja da ga je Vinko odveo u kancelariju, te da se čula motorka i zapomaganje.

Naglasio je da on to nije vidio, prenosi BIRN.

Tužilaštvo BiH tereti optuženog Planojevića da je 1993. godine, kao zamjenik upravnika u “Rasadniku” kod Rogatice, učestvovao u ubistvima, mučenjima i pomaganju pri silovanju zatočenika.

Optuženi je danas trebao svjedočiti u svoju korist, no zbog lošeg zdravstvenog stanja njegovo saslušanje se odgodilo za 21. novembar.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.