22.11.2017. 16:08
0
Alić: Presuda Mladiću potvrdila razmjere zločina počinjenih u BiH
Predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" Sinan Alić smatra da je kazna doživotnog zatvora izrečena Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nedvosmisleno potvrdila razmjere zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini u periodu 1992. do 1995. godine, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i teška kršenja zakona i običaja ratovanja.
Komentirajući značaj ove presude u kontekstu tranzicijske pravde, suočavanja s prošlošću u BiH i neophodne katarze, Alić je za Fenu kazao da se radi o procesima koje treba njegovati i permanentno ohrabrivati, te da bi sudski utvrđene činjenice trebale biti presudne u tom pogledu.

Izrazio je očekivanje da će dio bh. javnosti, uključujući i zvaničnike koji negiraju zločine počinjene u BiH, konačno shvatiti pogubnost vlastitih zabluda kao i činjenicu da se negiranjem zločina, zapravo, produbljavaju rane koje su nanesene u periodu 1992-1995.

Alić je stava da narod(e) ne treba optuživati, ali da ih treba prozivati za neodgovornost, za šutnju i solidarisanje sa zločincima, čije se 'zasluge' nerijetko veličaju, a oni promoviraju u 'heroje'.

- Ako se to na pravi način shvati i ako presuda Mladiću bude ubrzala proces istinske katarze, onda će to biti u funkciji opće dobrobiti - kazao je Alić, navodeći da će u suprotnom svi biti na gubitku.

Po njegovim riječima, ova kao i druge presude za ratne zločine počinjene na tlu BiH trebale bi biti u funkciji stabiliziranja ukupnih prilika u zemlji i regionu, a da bi BiH, uporedo sa sankcioniranjem počinitelja zločina, trebala krenuti putem izgradnje bolje i prosperitetnije budućnosti za sve njene građane i narode.

 
(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.