5.12.2017. 10:56
0
Halebić: Vlada KS nastavlja reformskim koracima u 2018. godini
Skupština Kantona Sarajevo je u novembru usvojila Nacrt budžeta KS za 2018. godinu kojim je predviđeno da planirani prihodi u toj godini budu oko 757,2 miliona KM, a ministar finansija KS Jasmin Halebić kaže da je to rezultat brojnih reformi.

- Ovo je najveći budžet KS u mandatu ove vlade i on je zasigurno rezultat niza reformi koje su provedene kako na nivou Federacije tako i na nivou KS - kazao je  Halebić u intervjuu Feni.

Jedna od tih reformi je projekt poboljšanja poslovnog okruženja u KS-u koji je Vlada realizirala u saradnji sa SERDA-om, a u kojem je dio parafiskalnih nameta koje poduzetnici i privrednici plaćaju KS, umanjen za oko 2,4 miliona KM.

Iako su time umanjeni budžetski prihodi, za ministra Halebića to nije umanjenje, nego  ulaganje u privredu KS, jer je ta reforma ispoljila svoj efekt u povećanom broju novoregistriranih preduzeća u KS-u za oko 13 do 14 posto.

Drugi  projekt odnosi se na Kreditno-garantni fond koji Ministarstvo finansija KS realizira u saradnji sa IFC-om i Union bankom, a ideja i funkcija fonda jeste da pod povoljnijim uslovima osigura kreditno- finansijska sredstva za poduzetnike, vlasnike malih i srednjih preduzeća, ali i za one koji to žele da budu, dakle za novoosnovana preduzeća.

U Nacrtu budžeta za 2018. godinu planirana su dodatna dva miliona KM za Kreditno-garantni fond.

- Mi ćemo nastaviti reformske korake i u 2018. godini želeći da KS učinimo liderom u BiH kada su u pitanju urbane sredine za biznis – naglasio je Halebić.

Budžet je uravnotežen, kazao je Halebić, budžetski rashodi su jednaki budžetskim prihodima i nema debalansa.

Iz budžeta se izdvajaju finansijska sredstva za poslovanje javnog sektora, administracije, policijske službenike, sektor obrazovanja, rad i socijalnu politiku, sve one kategorije koje po važećim zakonima imaju određena prava.

Osim što ima socijalnu komponentu, budžet ima i razvojnu komponentu sa projektima koji će stvoriti nove vrijednosti u KS, unaprijediti životni standard građana KS, a to je potkrijepio i egzaktnim podatcima.

- Godine 2014. kapitalni budžet je bio oko 80 miliona KM, a 2018. godine, u nacrtu je kapitalni budžet 126,5 miliona KM, dakle u odnosu na 2014.godinu, porast je  od 50 posto - naveo je ministar.

Halebić ističe da Kanton Sarajevo ima finansijsku stabilnost i ona je postignuta na dva načina, sva plaćanja i izdvajanja koja se iz budžeta KS moraju izvršiti „izvršavaju se  na vrijeme, u punom iznosu i bez ikakvih kašnjenja“, a drugo je uvođenje fiskalne discipline.

Podsjetio je da je uvođenjem internet bankarstva u izvršenju budžeta, funkcioniranje trezora u KS-u bolje, jer se na vrijeme i brzo izvršavaju sve transakcije.

- Druga stvar kojom smo doprinijeli stabilnosti budžeta je uvođenje fiskalne discipline, a ona se ogleda u tome da budžetski korisnici mogu potrošiti onoliko sredstava koliko je predviđeno u budžetu na njihovim pozicijama i naravno za namjene koje su utvrđene u budžetu.

Ranijih godina, podsjetio je Halebić, dešavalo se da budžet bude "probijen" višemilionskim iznosima.

- Mi smo u prvoj godini  odmah uveli striktnu budžetsku disciplinu i svi budžetski korisnici, od Ministarstva finansija, i svih ostalih, imaju obavezu da se pridržavaju fiskalnog okvira, dakle da troše ona sredstva koja postoje u budžetu i ne preko toga. Na taj način postižemo finansijsku stabilnost i na taj način je budžet KS stabilizirajući faktor na finansijskom tržištu u KS – zaključio je Halebić.

Pokazatelj finansijske stabilnosti je i posmatranje duga. Dug je finansijska kategorija koja nastaje u jednom vremenskom periodu i on se iz godine u godinu izmiruje i prati. Na dan 31.12.2014.godine ukupan dug u KS-u je iznosio oko 300 miliona KM, tačnije, 299.104.000 KM, a zaključno sa 30.9.2017.godine, gotovo tri godine poslije toga, dug je smanjen na 258.250.000 KM.

Također, druga značajka koja doprinosi  makroekonomskoj stabilnosti jeste i broj zaposlenih 2015.godine bilo ih je 145.150 osoba, a taj broj  2017. iznosi 153.184 osoba. Dakle za više od 8.000 osoba povećan je  broj zaposlenih  u KS-u.

Iako nema zvaničnih podataka, Halebić kaže da je također  i BDP u porastu, a te procjene zasniva na porastu broja zaposlenih, "dakle veći broj zaposlenih će, po ekonomskoj logici, kreirati veći bruto domaći proizvod".

- Dakle, mi s jedne strane povećavamo broj zaposlenih, povećavamo BDP u KS-u, što je jako dobro, a s druge strane, smanjujemo dug KS, smanjujemo taj teret koji svaki građanin KS, u definiciji duga nosi na svojim plećima. On se ne može peko noći smanjiti, jer nije preko noći ni nastao, ali u ovom našem mandatu mi smo poduzeli značajne korake da taj dug smanjimo – rekao je ministar finansija KS Jasmin Halebić u intervjuu za Fenu.


(Fena)

BDPKS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.