5.12.2017. 14:59
0
Ministar Jusko na konferencijama u Briselu
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko učestvuje na konferencijama "Zapadni Balkan na raskršćima - novi izazovi, izmjene dinamike" te "Evropska Bosna i Hercegovina: Kulturna raznolikost i pomirenje" koje se održavaju u Briselu, a na marginama ministarskih sastanaka SEETO-a i zemalja potpisnica Ugovora o osnivanju Prometne zajednice.

Uzimajući u obzir da pitanje zapadnog Balkana sve više dobija na značaju u Evropskoj agendi, na konferenciji "Zapadni Balkan na raskršćima - novi izazovi, izmjene dinamike" predstavnici najviših nivoa vlasti zemalja regiona i institucija Evropske unije razmatrali su pitanja koja se tiču zapadnog Balkana, omogućavajući tvorcima politika iz regiona dijeljenje mišljenja i ideja sa zemljama članicama iz EU i zemljama koje su na tom putu.

Kao jedan od važnijih istaknut je zaključak da demokratija, mir i stabilnost, kao i ekonomski razvoj i integracija zapadnog Balkana ne zavise samo od politike državnog nivoa vlasti nego i od regionalnih ali i ostalih nivoa vlasti od kojih se očekuje puna podrška kretanju na raskršću prema pristupanju EU, a ne zadržavanju trenutnog statusa quo. 

Konferencija "Evropska Bosna i Hercegovina: Kulturna raznolikost i pomirenje", održana je u dva panela - "Evropska Bosna i Hercegovina" i "Izazovi na evropskom putu Bosne i Hercegovine".
Između ostalih, panelisti na toj konferenciji bili su član Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda, direktor za zapadni Balkan Generalnog direktorijata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Genoveva Ruiz Calavera i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko. 

Zaključci oba panela su da Bosna i Hercegovina ima punu podršku evropskih institucija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali koraci ka članstvu nedvojbeno zavise od unutrašnjih faktora Bosne i Hercegovine, te da pomirenje mora biti utemeljeno na istini i pravdi, a stabilnost na jednakopravnosti, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.


(FENA/Aida Selmanović) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.