19.12.2017. 13:46
0
Klinički centar Univerziteta Sarajevo nabavio novi linearni akcelerator
Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) nabavio je najnoviji linearni akcelerator koji se koristi za radioterapiju onkoloških pacijenata. Njegova vrijednost je 6,5 miliona KM, a instaliranje tog aparata očekuje se za dva mjeseca.

Iz Pres službe KCUS-a saopćeno je da je od 2004. do 2016. godine napravljeno 100 miliona duga u KCUS-u, a nije kupljen novi linearni akcelerator za Kliniku za onkologiju.

- Za popravku kvarova na tom aparatu KCUS je, u periodu od 2004. godine dosad, izdvojio skoro dva miliona KM. Kvarovi su se nakon određenog perioda ponovo javljali jer se nije radilo pravilno i strateško zanavljanje.

Umjesto da kroz aparat prolazi maksimalno 80 do 100 pacijenata, dnevno je moralo proći 330 pacijenata jer KCUS nije želio odbiti nijednog onkološkog pacijenta. Zahvaljujući nabavci novog aparata pacijentima će se omogućiti primjena savremenih tehnika u radioterapiji, uz maksimalnu kontrolu neželjenih efekata - navodi se.

Šef Klinike za onkologiju prof. dr. Semir Bešlija kazao je da savremeni linearni akcelerator povećava preciznost i kontrolu kvalitete na dnevnoj bazi, a usluga koja se pruža je besprijekorna.

- Novi linearni akcelerator pruža mogućnost primjene ne hirurške terapije zračenjem, koja se koristi za liječenje funkcionalnih abnormalnosti i malih tumora mozga. Ovaj aparat može isporučiti precizno ciljano zračenje u manje tretmana sa visokim dozama i u području osjetljivih anatomskih struktura, kao što je područje centralnog nervnog sistema  i pripadajućih regija - kazao je prof.dr.Bešlija.

Preseljenjem Kabineta generalne direktorice oslobođen je nepotrebno veliki prostor u koji će se planski smjestiti dnevna bolnica Klinike za onkologiju.

Po riječima prof. dr. Bešlije potreba za Dnevnom onkološkom bolnicom javlja se uslijed povećanog broja pacijenata i terapija. Samo u 2016. godini ordinirano je više od 20.000 sistemskih onkoloških tretmana (kemoterapija, hormonalna, biološka i imunoterapija).

- Ovi tretmani zahtijevaju veliku posvećenost, kako ljekara tako i medicinskog osoblja. Projekt Dnevne bolnice će, prateći evropske standarde, omogućiti ordiniranje svakodnevnih specifičnih onkoloških terapija u ambulantnom prostoru. Ovaj prostor je svjetliji i ugodniji za boravak pacijenata. Na ovaj način će se reducirati nepotrebni boravci pacijenata u bolnici i ubrzati proces prijema i otpusta - istakao je prof.dr.Bešlija.

S obzirom na sve zahtjevniji pristup u liječenju pacijenata s malignim bolestima, kao i povećani broj bolesnika Klinika za onkologiju KCUS će otvaranjem Dnevne bolnice proširiti paletu usluga. Zahvaljujući tome, osim onkoloških terapija, omogućiti će se ordiniranje i  različitih vidova simptomatske terapije.

- Dnevna bolnica za onkološke pacijente će raditi u dvije smjene. Priprema hemoterapije će biti centralizovana. Ovakvim pristupom rada menadžment KCUS će obezbijediti kvalitetniju uslugu onkološkim pacijentima. Osoblju Klinike za onkologiju bit će olakšan rad – ističu.

Napominju da je menadžment KCUS stvorio uslove da se oprema strateški zanavlja, popravlja kao i uslovi rada.

- Menadžment KCUS, sa ponosom objavljuje da je ustanova u kojoj radimo u rekordnom roku ekonomski stabilizirana – saopćeno je iz Pres službe KCUS-a.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.