17.1.2018. 12:39
1
Predsjednica Hrvatske poručuje: Grlimo BiH, nema upućenijih država na svijetu jedne na drugu od BiH i Hrvatske
Nakon sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva BiH zajedničku press konferenciju održali su Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović.

Čović je u svom obraćanju kazao da su razgovarali o pitanjima koja mogu unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske ali i odnose unutar BiH.

- Zahvaljujem za ono što ste dosad uradli. Vjerujem da i dalje zaslužuju vašu pažnju i interes. Kad je u pitanju MAP također ću vas zamoliti tamo gdje možete da iskoristite svoj utjecaj da se aktivira MAP i pravo vrijeme je ova godina. Uvjeren sam da sve što ste dosad radili da je bilo na jačanju naših odnosa. Postoji jako puno prostora za stvaranje preduvjeta za dalje jačanje naših odnosa – kazao je Čović.

On je dodao da su razgovarali o svim otvorenim pitanjima i da nijedno nije toliko teško da ga ne možemo riješiti.

- Naš put u BiH bit će određen ka reformskim procesima. Ja vas motiviram da i dalje kao pravi prijatelj pomognete BiH i da unutarnja pitanja riješimo sami, a da u vama BiH ima pravog prijatelja.

Hrvatska predsjednica u svom opširnom obraćanju kazala je da su razgovarali o puno tema te da će razgovori biti nastavljeni i danas, ali i u narednom periodu.

- Veseli me biti u Sarajevu i pružiti potporu kao prijatalj BiH, kao predsjednica republike koja je najbliži susjed i koja vam želi samo dobro u unutarnjem razvoju i vašem napretku prema EU, MAP-u. Današnji razgovori su bili otvoreni i to je put naprijed i tako treba nastaviti.

Ona je poručila da je interes i Hrvatske da ide u dalju stabilizaciju i reforme koje će omogućiti snažan i čvrst put prema članstvu u EU.

Govorila je i o privrednoj saradnji ističući da je Hrvatska uložila skoro milijardu eura u BiH, vanjskotrgovinska razmjena prošle godine je iznosila 1,6 milijardi eura. Dvjesto hrvatskih firmi djeluje u BiH, oko stotinjak u Hrvatskoj.

- Hrvatska doslovno grli BiH i gegrafski, a nadam se i u drugom smislu. Stvarala se negativna klima, općenito oko odnosa dvije zemlje i naših namjera oko BiH. Vrijeme je da pošaljem jasne i nedvosmislene poruke, izvlačilo se iz konteksta i pogrešno interpretiralo. Dijalog je uvijek put prema naprijed. Kao predsjednica želim reći da je moja dužnost štititi nacionalni interes hrvatskog naroda ali i čuvati mir, a nema zemlje s kojom je potrebnije to činiti od BiH.

Ona je negirala miješanje u unutrašnja pitanja BiH te je kazala da je na čelnicima BiH preuzeti odgovornost za osiguranje bolje budućnosti BiH.

BiH je posebna zbog svog temelja jednakopravnosti njenih konstitutivnih naroda. Mnogima je to u svijetu teško razumjeti.

Istakla je da će Hrvatska učiniti sve da EK što prije odgovori na Upitnik BiH.

- Želimo BiH kao susjednoj državi da taj put prijeđe što je moguće prije. Možda nema u svijetu upućenijih država jedna na drugu kao što su naše dvije. Doslovno dišu zajedno. BiH je domovina i hrvatskog naroda. Neka pitanja se promatraju tako da je dobitak jednog gubitak drugog naroda. Hrvati u BiH jesu njen konstitutivni narod, samo žele mir i ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima. Nisu bili nacionalna manjina niti će to dopustiti, stoljećima su živjeli, žive i živjet će i Hrvatska će uvijek biti s njima i sa svima vama.

Grabar-Kitarović je kazala da nakon oktobarskih izbora BiH ne smije završiti u paralizi kao što je to slučaj sa Gradom Mostarom. 

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.