9.2.2018. 8:53
0
Izetbegović stalno ide u Istanbul, a Čović u Zagreb: Članovi Predsjedništva i dalje bez izvještaja o svojim susretima
Rasprava članova Predsjedništva BiH oko opravdanosti njihovih putovanja, ovih dana je dobila novi zamah. Bakir Izetbegović je, nakon prigovora njegovom susretu sa Vučićem kod Erdogana u Istanbulu, uzvratio da Čović stalno ide u Zagreb, pa mu oko tih posjeta on ne postavlja nikakva pitanja.

Sjetimo se teme bečkog Der Standarda koji je pisao o Vjekoslavu Bevandi koji je, prema revizorskim izvještajima, u 2015. godini 15 dana službeno boravio u Zagrebu i 48 dana u Splitu, te da je na gume za njegov službeni automobil potrošeno oko 5.000 eura.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastao se početkom sedmice sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović bez druga dva člana Predsjedništva. Sve ukazuje na to da se politika Bosne i Hercegovine vodi izvan Bosne i Hercegovine.

Ključno pitanje i nije putovanje naših državnika, nego objašnjenje koje bi trebalo pratiti putovanja. Naime, kome članovi Predsjedništva polažu račune za svoje susrete sa drugim državnicima? Posebno pitanje je i kakva je svrha tih putovanja?    

Patria je tražila i dobila odgovore od Sekretarijata kojem bi članovi Predsjedništva trebali da podnose izvještaje o svojim putovanjima i, eventualno, sadržaju razgovora prilikom njihovih susreta.   

„Ni Ustav ni zakoni ne propisuju obavezu članova Predsjedništva da o svojim putovanjima podnese izvještaje drugim pravnim ili fizičkim osobama“, objasnio je Boris Buha, glavni sekretar Predsjedništva BiH. „Nemaju ni obavezu podnošenja izvještaja o sadržaju razgovora s predstavnicima vlasti drugih država, međunarodnih organizacija i institucija“.  

U Sekretarijatu Predsjedništva BiH su rekli da oni informiraju javnost o tim susretima članova Predsjedništva. Pomoćne službe Predsjedništva redovno o tim međunarodnim susretima svojih šefova informiraju Ministarstvo vanjskih poslova, koje je nadležno za provedbu utvrđene međunarodne politike BiH.

Da li se bar između sebe članovi Predsjedništva informiraju o razgovorima koje su vodili tokom svojih putovanja? U Sekretarijatu tvrde da se razgovori sa tom temom vode na njihovim sjednicama.

Da li su pismeni izvještaj o svojim nedavnim putovanjima u Hrvatsku, Tursku, nekome podnijeli članovi Predsejdništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović? Sigurno je da nisu. Međutim, posjeta trojnog  Predsjednika BiH  Briselu bila je rijetki trenutak zajedničkog predstavljanja BiH.

To je trenutak kada je svaki od njih konačno znao šta rade druga dvojica. Očito je Evropa „pročitala“ naše državnike, pa ih uglavnom zove i ugošćuje u paketu.   

Predsjedništvo BiH ima svoj budžet, koji se prošlih godina prosječno kretao oko 7,3 miliona KM. Svaki od članova ima svoj kabinet sa precizno određenim sumama za troškove rada i održavanja.       

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.