20.2.2018. 12:51
0
Uništavanje nacionalnih spomenika: U RS-u ne žele hitnu proceduru za dopune Krivičnog zakona
Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH raspravlja se o prijedlogu Saše Magazinovića koji je uputio inicijativu za dopune Krivičnog zakona BiH, a kojim traži da se kao krivično djelo tretira „oštećenje, rušenje ili ugrožavanje nacionalnih spomenika BiH“.

Ko ošteti, učini neupotrebljivim ili sruši nacionalni spomenik BiH kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – navodi se u dopuni zakona.

Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH istakla je da sigurno u sali nema niko ko ne bi osudio napad na nacionalne spomenike, i da će ona podržati suštinu zakona, ali da predlaže da ne ide u hitnoj proceduri, već u redovnoj, kako bi se utvrdile nadležnosti sudova.

Šefik Džaferović (SDA) kazao je da se ovom vrlo jasnom i kratkom izmjenom može dosta toga postići.

- Lista nacionalnih spomenika nije konačna. Ovaj zakon nama treba, koristan je i treba prihvatiti i hitnu proceduru i sam zakon – kazao je Džaferović.

Na glasanju za hitnu proceduru nije bilo entitetske većine iz RS-a, pa će se o tome izjašnjavati na narednoj sjednici, jer dopredsjedavajući Mladen Bosić (SDS) iz opravdanih razloga nije na sjednici.

Saša Magazinović (SDP) ranije je istakao da je ovo njegov skroman poklon Mostarcima, jer se nada da će usvajanje ovog zakona spriječiti da živi fašisti napadaju mrtve partizane u Mostaru. 

- Naravno, ovaj zakon se ne odnosi samo na Partizansko groblje nego na sve nacionalne spomenike u Bosni i Hercegovini koji se nalaze u gotovo svim gradovima i ima ih skoro 800. Dok se ne počne adekvatno kažnjavati, barbarizam se ne može adekvatno spriječiti. Brojna iskustva to govore – dodao je Magazinović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.