28.2.2018. 21:33
2
Nakon ''ispada'' suvlasnika Buybooka Dragan Bursać ne želi objaviti knjigu za njih: Ne u moje ime licemjerstvo, ćutanje i odobravanje seksizma!
Prije nekoliko dana na udaru kritika našao se suvlasnik Buybooka Goran Samardžić.
Naime, Samardžić je novinarki Jeleni Kalinić, nakon rasprave na komentarima, poslao privatnu poruku u kojoj je napisao: 

„Poštovana naučnice i blogerice. Ja ću ti malo onog izmust u fildžan i zamrznuti zlu ne trebalo. Ako ništa imalo bi lijepe noge i pamet na tebe. Nek' i bude sretno na oboje. Ne širi dalje. Šalim se i noge na tebe. Ma je l si ti to ljuta aaa?'', napisao je suvlasnik Buybooka Jeleni u poruci.

A onda danas, ''na scenu stupa'' Dragan Bursać i njegov zaista nevjerovatan i hvale vrijedan istup. Bursać je svoje čitaoce obavijestio kako je odlučio da svoju knjigu neće objaviti za Buybook, iako je knjiga prošla na konkursu.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

''Dobri moji, red je da vam se malo ozbiljnije obratim.

Mnogi od vas su upoznati sa seksističkim napadima i uvredama suvlasnika Buybooka Gorana Samardžića na novinarku Jelenu Kalinić.

Naprosto je nevjerovatan sublimat užasno violentnog verbalnog seksizma u par rečenica.

Ja, kao neko ko je proganjan, šikaniran, kome prijete smrću i na mnoge načine pokušavaju zastrašiti, NE MOGU preći preko ovakvih pojava. Goran Samardžić je javna ličnost, njegova riječ ima težinu, kao što težinu imaju i reakcije na izgovorenu riječ.

Dakle, moj rukopis je prošao na Buybookovom konkursu i knjiga bi mi trebala biti objavljena na proljeće.

Kako god, zbog svega navedenog, JA NEĆU OBJAVITI KNJIGU ZA BUYBOOK!

Buybook je velika izdavačka kuća, najbitnija u BiH, u Buybooku rade fenomenalni ljudi, koji vrhunski obavljaju svoj posao...

No, zaista pod ovakvim okolnostima NE MOGU, NITI ŽELIM IZDATI KNJIGU ZA BUYBOOK.

I nekako se, dobri moji, moramo učiti da hrabrost nije divljačko srljanje u ludost, niti haversko-jaranska ćutnja i odobravanje seksističkih i inih ispada pojedinaca. Hrabrost je rad, prije svega na svojoj svijesti i savjesti po svaku cijenu, koliko god reprekusije bile velike i skupe.

Ne u moje ime! Ne u moje ime seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, ne u moje ime licemjerstvo, ćutanje i odobravanje seksizma!''


(Amila Alijagić)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.