23.3.2018. 15:12
0
Dr. Ismet Ovčina prisustvovao Predsjedničkom sastanku IFLA-e u Barseloni
Dr Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke je 19. marta prisustvovao Predsjedničkom sastanku IFLA-e. Sastanak se održao u Maritim muzeju (Museu Marítim) u Barseloni. Ovo je ujedno bio prvi predsjednički sastanak kojim je predsjedavala nova predsjednica IFLA-e, gđa Gloria Pérez-Salmerón.

Predsjednica je navela da dovođenjem najvećeg trusta mozgova na bibliotečkom polju i prikupljanjem najboljih ideja i iskustava izvana, pokazuju da ovaj događaj pruža jedinstvenu šansu da se čuje kako se vodeći igrači približavaju ovoj budućnosti. Kao i kako oni ne reaguju samo na tu budućnost, već i iskorištavaju mogućnosti koje ona predstavlja, kako biblioteke mogu razbiti barijere i formirati nova partnerstva, izgraditi održive temelje za svoj rad i kako mogu koristiti digitalne alate da postignu svoj cilj, pristup informacijama za sve.

Na sastanku je  također prikazan sažetak izvještaja projekta i diskusije Global Vision. Prikazani su stavovi više od 31.000 sudionika iz 190 zemalja članica UN-a, sa svih sedam kontinenata. Najvažnije ključno otkriće diskusije „Globalne vizije“ je otkriće da smo globalno ujedinjeni u našim ciljevima. Preko regija, različitih tipova biblioteka i dužina angažovanja sa bibliotekama, dijelimo duboku predanost trajnoj vrijednosti i ulozi biblioteka.

To nam daje snažan temelj u istraživanju kako uvezane biblioteke mogu zadovoljiti izazove budućnosti. Uz izuzetno pozitivne ključne rezultate nalazi se i deset najvažnijih zaključaka i mogućnosti koje sada oblikuju drugu fazu IFLA Global Vision rasprave koja traži da bibliotečko polje izgradi živopisne "ideje" i istraži kako možemo pretvoriti ideje u akcije.

Najvažniji zaključci diskusije su:
1. Posvećeni pružanju jednakog i slobodnog pristupa informacijama i znanju
2. Veoma posvećeni u temeljnim ulogama potpori pismenosti, učenju i čitanju
3. Usredotočeni na naše zajednice
4. Prihvatamo digitalne inovacije
5. Snažni zagovornici biblioteka na nacionalnoj i regionalnoj razini liderstva
6. Svjesni da je financiranje naš najveći izazov
7. Željni da više sarađujemo i razvijamo snažna partnerstva
8. Želimo biti manje birokratski i otporni na promjene
9. Ponosni biti čuvarima svjetskog sjećanja 
10. Privlačiti mlade profesionalace koji su duboko predani i željni voditi

Za svaki zaključak je istaknuto i deset mogućnosti za djelovanje. Ovo je mjesto gdje počinje stvaralački rad!

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.