1.4.2018. 20:00
0
Fra Miljenko Šteko: Uskrsli Krist topi sve ledene sumnje i nabujale strahove
Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Miljenko Šteko poručio je kako Uskrs nadilazi naše ljudsko spoznavanje po naviklostima na zakone i predodžbe vremena i prostora, na odnose između ljudi, stvari i pojavnosti.

 “Taj nas događaj nad događajima, uranjajući nas u otajstvo, nuka na samo priznanje: ‘Misterij, tajna vjere’” – naveo je fra Miljenko u uskrsnoj čestitci, ističući kako Uskrsli Krist topi sve ledene sumnje i nabujale strahove.

“I mi danas, s drhtavom sigurnošću vjere, u treperavoj dubini svoje duše, možemo imati udjela u toj pouskrsnoj noći njegovih učenika, po mjeri milosti koja nam se liturgijom i riječju daruje. Vjerujemo da će Uskrsli proći i kroz utvrđene zidove i zatvorena vrata našega vremena te nas iznenaditi zaključane danas  - čije su misli i osjećaji iznimno snažno okrenuti ovostranome svijetu i vanjskom čovjeku.

Hercegovački provincijal napomenuo je kako je posve zorno i da ovogodišnjoj proslavi Uskrsa ne nedostaje moralne, duhovne i društvene pomutnje, ali da se ne smije oslanjati oslanjamo na isprazno mudrovanje, nego na snagu Uskrsa, na snagu Boga živoga. Krist i Uskrs – jučer, danas i sutra!

“Očvrsnimo vjeru, nadu i ljubav – troplet našega spasonosnog konopca privezana za vječnu i spokojnu luku spasa”, poručio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Miljenko Šteko.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.