24.5.2018. 12:17
0
Sindikat policije pisao Vladi: MUP-u HNK prijeti kolaps!
Sindikat policije HNK uputio je dopis Vladi HNK-a u kojem se upozorava na tešku situaciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a zbog kojeg se policija suočava s problemima u obavljanju svojih poslova i zadataka.

U saopćenju Sindikata policije u HNK-u navodi se kako u Upravi policije MUP-a HNK-a nedostaje oko 300 policijskih službenika, dok u Upravi za administraciju nedostaje oko 50 izvršitelja.

- Nezadovoljstvo članova Sindikata izaziva i nedavno imenovanje pet mlađih inspektora, a radi se o osobama koje su tek zaposlene na osnovu javnog oglasa.

S druge strane, onemogućeno je napredovanje, pa u penzijnu odlaze policijski službenici s činom "policajac", što nije slučaj niti u jednoj drugoj policijskoj agenciji u BiH.

Nastavi li se ovakav trend, nije isključeno da će Ministarstvo vrlo brzo doći u kolaps, odnosno neće biti moguće normalno funkcioniranje, iako se već sada stvaraju ozbiljne poteškoća u obavljanju redovnih poslova i zadataka - navode iz Sindikata.

Od kantonalne vlade Sindikat policije HNK-u zatražio je hitan sastanak, kao i otvaranje pregovora s predstavnicima Sindikata o radno-pravnom statusu policijskih službenika te zaključivanju kolektivnog ugovora.

- Ovaj sindikat ponovo će pokrenuti, odnosno nastaviti započete aktivnosti u vezi s provođenjem štrajka, a zbog očitog neuvažavanja od strane Vlade koje je ponovo izazvalo ogorčenje našeg članstva i uposlenika.

Iskoristit ćemo sva moguća prava u skladu sa zakonom, te ustrajati na tome do ispunjenja navedenih zahtjeva - poručili su iz Sindikata.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.