10.5.2024. 11:52
3
Nejra Latić-Hulusić uporedila Konakovića sa Jasminom Mulahusićem - On joj se javio u komentarima: "Imam dvije kćerke koje će čitati laži kako im je otac dio kartela i da prodaje drogu"
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, objavio je prije dva dana kratki film o novinaru Avdi Avdiću i izazvao zgražavanje javnosti.

U šestominutnom videu, Avdić se naziva lažovom, tzv. novinarom, te novinarom bez novinarske etike, a Konaković u opisu videa konstatuje da je riječ o "odličnom filmu".

Ono što je gore, možda čak i od samog filma, je posljednja rečenica Konakovića: "Nema sad stajanja, ova priča mora ići do kraja", kojom očigledno najavljuje obračun sa Avdićem. 



"On je ovim videom diskreditovao sebe", kazao je Avdić komentarišući snimak. I zaista jeste tako, u želji da diskredituje novinara, šef bh. diplomatije, predstavnik naše zemlje u svijetu, je diskreditovao sam sebe. 

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković, kazao je da je ovakav odnos prema novinarima "neprihvatljiv za prvog čovjeka diplomatije". 

"To je jednostavno neprihvatljivo i neprihvatljivo je generalno za bilo kojeg vršioca javne funkcije, osim naravno, ako nisi Dodik, pa ne prezaš ni od čega, ovo je bilo ironično. Tako da, ovo zadnje što je uradio...Konaković je zaboravio da postoje demantiji, a ja nisam nigdje čuo da je išta demantovao, a na kraju krajeva, postoji i tužba, pa ako ono što je Avdo objavio nije tačno, imaš demantij, sud, pa bujrum", govori nam Divković.

Dodaje da je ovo što radi Konaković "odvratno i sa ljudske i sa generalno pozicije koju on obavlja". 

"Kada si na nekoj takvoj funkciji, onda pravila ponašanja u javnom prostoru imaju, kud i kamo, strožiju stranu. Ja imenom i prezimenom mogu da budem u kafani, svugdje, ne znam kakav, ali ako istupaš u ime nekoga, nečega, neke institucije, neke organizacije i pritom očekuješ da ti se i vjeruje, onda bi on morao malo drugačije da se ponaša. On bi kao šef diplomatije i kao vršilac jedne takve funkcije, morao da se ponaša na način da ga mi svi poštujemo, a ne da mu se obraćamo ovako teškim riječima koje je, nažalost, zaslužio. Konaković nas predstavlja i u svijetu, a potez koji je uradio je toliko očajan i ne priliči nikome. To što mu je supruga naša koleginica, utoliko bi on više trebao i morao imati, da tako kažem, onih nekih finih informacija iz kruga naše profesije", zaključio je u razgovoru za Source.ba portal predsjednik Udruženja BH novinari.

Konakovićevo objavljivanje ovog filma je izazvao čitav talas reakcija.

Režiserka i novinarka Nejra Latić-Hulusić ga je uporedila sa radikalnim internet jurišnikom, kako mu mediji inače tepaju, Jasminom Mulahusićem.

"Dino Konaković i Jasmin Mulahusić objavljuju iste FB 'klipove' samo o različitim o novinarima. Razlika trenutno je da je jedan od njih potpuno nebitni FB ratnik sa adresom van BiH, iskorišten da krema SDA ne prlja ruke odvratnim postovima o neistomišljenicima, a Konaković je ministar vanjskih poslova. Džaba, možeš postati generalni sekretar univerzuma, ali rukopis i političke navike kod ljudi ostaju uvijek isti, onako kako te učiteljica nauči vezati slova. Politička retorika se, istina, može mijenjati. 
Bože, smiluj se ovoj Bosni, kad se sami za sebe nemamo milosti i pameti da ovo zrno države dignemo na noge i jednom za svagda naučimo da se U NOVINARE I UMJETNIKE NE SMIJE DIRATI sa pozicije moći taman da su bliski džehenemu, a ne SDA. Tužite i Avdu i Nedžada i Senada na sudu. Gulite ih za klevete da su mi iz oka sve trojica izašli, a jedan od njih mi je otac, ali NE SMIJETE PRIJETITI NOVINARIMA!!! OVO JE BOSNA NIJE JOŠ MEKSIKO I NEĆE BITI", napisala je Latić-Hulusić.



Ministar joj je odgovorio odmah u komentarima.

"Lik godinama laže o meni. Sad je izmislio priču da sam dio kartela. Meni je rahmetli otac ostavio prezime, čast, učio me da to štitim i čuvam. Imam dvije kćerke koje će čitati laži kako im je otac dio kartela i da prodaje drogu jer se lažovi koji sebe zovu novinarima takvim lažima služe. Tužilac u ovom predmetu hapsi čelnike Fup-a na osnovu pisanja Istrage, bez ijednog dokaza. I LAŽ je da sam bilo kad prijetio novinarima, to na tvoju dušu. I pazi, NIKAD neću prestati govoriti o lažovima koje se lažno predstavljaju novinarima", odgovorio je predsjednik NiP-a.



Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH, Dragan Mioković, napisao je na društvenoj mreži X da je targetiranje novinara nedopustivo.

"Targetiranje novinara, a Avdo Avdić to jeste, je nedopustivo i nema opravdanja. Pogotovo onda kad se to čini s pozicije izvršne vlasti. To se - ne radi", napisao je Mioković.


Novinar Almir Mehonić je ovu objavu MVP, uporedio sa kampanju koja je vođena prije ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

"Ovo što je uradio ministar Konaković sa spotom kojim se targetira jedan novinar uz poruku: 'ova priča mora ići do kraja' podsjeća na spot o Oliveru Ivanoviću sa Pink TV prije njegove likvidacije. Podsjeća i na ono što je prethodilo ubistvu Slavka Ćuruvije. Ovo je užasna poruka", napisao je. 

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Dennis Gratz također je uputio podršku Avdi Avdiću:

"Ovaj devijantno-kriminalni režim i životno ugrožavajuća agenda kontinuiranih ličnih napada na novinara (i novinare) od strane aktualnog ministra vanjskih poslova BiH moraju pod hitno biti zaustavljeni".

Zastupnik DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo Albin Zuhrić je napisao da "obračuni ove vlasti sa novinarima i neistomišljenicima ne zaostaju mnogo za najgorim režimima svijeta". 

"Agresivni, prijeteci propagandni video iz kuhinje Trojke, koji je napravljen sa ciljem diskreditacije i zastrasivanja novinara Avde Avdica, a koji po mrezama dijeli najgori ministar vanjskih poslova kojeg smo ikada imali, je dokaz potpune pogubljenosti, izopacenosti i beskrupuloznosti ove vlasti", napisao je Zuhrić. 

 

(Ajdin B.)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.