25.5.2018. 20:00
0
Ministarstvo pravde BiH: Hrvatska Zakonom o upravljanju državnom imovinom krši Sporazum o sukcesiji
Hrvatski sabor donio je danas Zakon o upravljanju državnom imovinom. Zakon, koji je dobio potporu većine zastupnika, omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, i koje stoje neiskorištene.
Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako će primjena ovog zakona utjecati na rast zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je Hrvatska radio televizija, prenosi agencija Patira.

Zakon, tumačio je, donosi novi zakonski okvir za aktivaciju zapuštene imovine, on je alat za poticanje gospodarske aktivnosti i za demografski impuls, on će dati krila kapitalu i potaknuti poduzetnički duh i moral i utjecati na rast poduzetničkog optimizma.

Taj Zakon iz Demoktarske fronte ranije su ocijenili kao pljačkaški zakon, jer će na taj način, kako su istakli, Hrvatska otuđiti stotine miliona KM vrijednu imovinu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, koja Bosni i Hercegovini nije vraćena nakon raspada bivše Jugoslavije.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine su saopćili da je Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije regulirano da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, koja se nalazi u državi nasljednici i na koju su građani ili druge pravne osobe imali pravo 31. prosinca 1990. godine, biti priznata, zaštićena i vraćena od strane države u skladu s ustanovljenim standardima i normama međunarodnog prava i neovisno od nacionalnosti, državljanstva, mjesta boravka ili domicila tih osoba.

Odredbom čl. 2. stavak (1) točka b) Aneksa G Sporazuma je određeno „Da će svaki  navodni prijenos prava na pokretnim i nepokretnim stvarima učinjen nakon 31. prosinca 1990. godine i zaključen pod prisilom ili u suprotnosti s podstavkom a) ovog članka biti bespredmetan i nevažeći.

Iz Ministarstva pravde BiH ističu da su pregovori državnih izaslanstava Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o zaključenju Ugovora o imovinsko-pravnim odnosima započeli još 1997. godine. Nakon što je stupio na snagu Sporazum o pitanjima sukcesije između država nasljednica bivše SFRJ, pregovori su nastavljeni i vođeni tijekom 2004. godine pa sve do 2009. godine. Nakon niza pregovora Ugovor o uređenju imovinsko pravnih odnosa između ovih dviju zemalja nije zaključen.

Iz Ministarstvo pravde BiH ističu dalje da Ministarstvo nastavlja rad na rješavanju neriješenih i spornih pitanja, a koja potpadaju pod Aneks G Sporazuma o pitanjima sukcesije, pa su u tom pravcu 9. maja 2016. godine dali suglasnost na Okvirni program aktivnosti članova zajedničkih tijela i članova pregovaračkih timova za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije koje je izradilo Ministarstvo financija i trezora BiH.

Ističu da je Ministarstvo pravde BiH u više navrata pokušalo zakazati sastanak s visokom predstavnicom Hrvatske za pitanja sukcesije, kako bi se razgovaralo o bezuvjetnoj primjeni Aneksa G Sporazuma, kao pravnog okvira za rješavanje mnogih zahtjeva imovinskopravne prirode.

- Jedna od teza koju je Ministarstvo pravde BiH dostavilo Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH za razmatranje na zajedničkoj sjednici 2017. godine između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske je i pitanje zaključenja Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Republike Hrvatske, kojim bi se riješilo i pitanje stjecanja prava vlasništva državljana ovih dviju država na nekretninama.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, sastao se, tokom februra 2018. godine u Zagrebu, s ministrom državne imovine Republike Hrvatske Goranom Marićem, a tema sastanka bila je sukcesija imovine dviju država. I pored jasnog napora ministra Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišoj razini, uspjeh je izostao – ističu iz Ministarstva pravde BiH.

Iz Ministarstva navode da sklapanje Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Republike Hrvatske je pravno pitanje dvije suverene države i Bosna i Hercegovina i njeni ovlašteni predstavnici ne mogu jednostrano riješiti ovaj problem, već je to nužno riješiti diplomatskim putem.

Republika Hrvatska ima pravo na teritoriju svoje države da uređuje pravna pitanja zakonima ali cijenimo da je pitanje imovine koja je zaštićena Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije svakako treba rješavati na bilateralnom temelju s predstavnicima Bosne i Hercegovine – zaključuju iz Ministarstva pravde BiH, prenosi Patria.

(NAP/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.