14.7.2018. 15:00
0
Skopljaković: NATO savez da ne popušta BiH kod ispunjavanja uvjeta za aktiviranje programa MAP-a
Predsjednik Hrvatske stranke BIH i nositelj liste za Parlament FBiH Božo Skopljaković poziva NATO savez da ne popušta BiH kod ispunjavanja uvjeta za aktiviranja programa MAP jer će time zapravo samo učiniti ustupke sadašnjim vlastodršcima koji ne žele reforme u ovoj zemlji i koji se grčevito bore da BiH ne bude dio euroatlantskih integracija.

Ne smije zapadati u zamku pa podcjenjivati  sadašnju vlast i prozivati ih za nesposobnost. Dapače, oni su itekako sposobni, nažalost u destrukcijama i apsolutno svjesni da ih ulazak BiH u NATO i  EU gotovo automatski trajno eliminira iz vlasti. Zato će oni učiniti sve, zapravo to i rade, da se u BiH ne provedu nužne reforme i da naša zemlja ne bude uređena država i dio europske obitelji i NATO alijanse – kaže Skopljaković.

On dodaj da upravo zbog toga i poziva NATO da ne gleda kroz prste BIH i da ne čini nikakve ustupke jer će time samo dati vjetar u leđa onima koji su nas i doveli u ovu situaciju i koji ne dopuštaju da se uknjiži vojna imovina na državu i koji pod svaku cijenu opstruiraju provedbu reformi.

- Pitanje ulaska BiH u NATO savez je sfera vanjske politike pa dakle u nadležnosti  institucija države, a ne entiteta. S toga se postavlja pitanje što poduzimaju državne institucije da se to pitanje končano razriješi - kaže u  svojoj  poruci  Božo  Skopljaković.

Prema njegovom mišljenju svima u BiH je potpuno jasno da u zadnjih 10-tak godina postoje ometači knjiženja vojne imovine na državu BiH.

- Bilo bi dobro i nužno da se  končano identificiraju ti moćnici koji prave blokade i opstrukcije u ovoj državi te da se poduzmu mjere da se oni definitivno i trajno uklone iz svih procesa kako bi se omogućio nesmetani put BIH prema  euroatlantskim integracijama - smatra  Skopljaković.

On podsjeća kako pripreme i reforme uključuju pet oblasti:političku i ekonomsku,  odbrambenu i vojnu, finansijsku te sigurnosna i pravna  pitanja.

- Vidljivo je da se reforme dominanto odnose na civilno društvo, odnosno tiču se  obveza vlasti u BiH. Naša je zemlja u  najvećoj mjeri  provela odbrambeno-vojne reforme i to dokazuje sudjelovanje  pripadnika OS  BiH u mirovnim operacijama tako da je preostalo da aktualne vlasti  provedu  nužne  reforme u drugim, civilnim, oblastima   društevnoga života - kaže na kraju Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.    

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.