21.7.2018. 11:47
0
Reis Kavazović pozvao vlasti da pronađu smještaj za migrante
Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović posjetio je u petak 20. jula Imigracioni centar Trnovi gdje borave migranti o kojima brine nevladina organizacija EMMAUS. Sa Kavazovićem su došli i predstavnici Medžlisa IZ u BiH.

Prema riječima reisu-l-uleme Kavazovića, Islamska zajednica nema kapaciteta da rješava smještaj migranata ali u dobroj mjeri može pomoći, a lično se uvjerio u jako teško stanje i potrebe migranata koji ovdje borave.

- Ovo je velika ljudska tragedija. Ko je za nju kriv, to je sada najmanje važno. Kada sam ovo ovdje vidio, podsjetilo me na aerodromsko naselje, žene i djecu iz Srebrenice, koje smo u ratu imali. Zahvalio bih se volonterima EMAUS-a koji su prisutni ovdje i pomažu migrantima. Islamska zajednica se od početka uključila i pomaže koliko može, samo što to previše ne eksponiramo. Apeliram na Vladu BiH da iznađe mogućnost da se ovi ljudi što prije smjeste u adekvatne prostore. Da se odredi lokacija, a humanitarne organizacije su spremne da to pomognu. Također neće izostati ni pomoći Islamske zajednice. Ponekad čujem od naših vlasti da razgovaraju o nadležnostima. Za čovjeka je svako nadležan i moramo se svi uključiti da ovu krizu, koliko je moguće, ublažimo - istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

On je još dodao kako je ostalo još manje od mjesec dana da se nešto konkretno učini, jer mjesec septembar je blizu, a s njim dolaze i hladniji dani, te samim tim i dodatni problemi za migrante koji za sada borave na otvorenom u neadekvatnim smještajima.

Nakon posjete Velikoj Kladuši, reisu-l-ulema Husein-ef- Kavazović je otputovao u Bihać, gdje će se danas susresti sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih vlasti, s kojima će razgovarati o istom ovom problemu. Također posjetit će i Đački dom u Bihaću gdje su smješteni migranti, a nakon toga prisustvovati otvaranju Nafaka džamije u džematu Ribić.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.