12.8.2018. 21:25
0
Bihać: Sve više migranata, uslovi boravka sve lošiji
Već nekoliko mjeseci u Bihać i druge gradove u bosanskoj Krajini dolazi sve veći broj migranata i izbjeglica. Kako izjveštava Adisa Imamović, reporterka N1, na autobuskoj stanici u Bihaću dolaze autobusi s grupama migranata i izbjeglica. Uslovi u kojima borave su sve lošiji. Za sutra u 12 sati najavljeni protesti nezadovoljnih građana u Bihaću.

Sve je više onih među njima koji su primorani da borave u šatorima. Žale se da nemaju osnovne potrebštine - hranu, vodu, odjeću, obuću, adekvatan smještaj. Uslovi njihovog boravka su sve gori i gori. Parkovi u ovom krajiškom gradu su postali utočište za mnoge od njih.

Bišćani sumnjaju da novac namijenjen za zbrinjavanje migranata i izbjeglica uopšte neće doći do njih odnosno da će biti zloupotrijebljen.

Neki od njih su smješteni u devastiranom penzionerskom domu, a dio njih je nedavno smješten u hotel "Sedra" nedaleko od Cazina. Uglavnom se tu nalaze ugrožene kategorije migranata i izbjeglica.

Zvanični podaci pokazuju da se na području Bihaća nalazi 3.500 migranata i izbjeglica. Ali, stanovnici ovog grada tvrde da ih je mnogo više.

Za većinu stanovnika, nije problem u samom prisustvu migranata i izbjeglica u ovom gradu, već zbog neprimjerenog odnosa državnih vlasti prema njima - jer ih nisu adekvatno zbrinuli. Upravo zbog toga su najavili proteste za sutra s početkom u 12 sati. S druge strane, postoji oni kojima je neprihvatljivo njihovo prisustvo, ali su oni u manjini.

Neki od migranata i izbjeglica su kazali da se plaše najavljenih protesta za koje nisu znali, ali da su zadovoljni odnosom Bišćana prema njima.

Lokalne vlasti i vlasti USK su od trenutka nastanka ovog problema apelovale državnim vlastima BiH da im pomognu u njenom riješavanju. Upozoravale su da nemaju kapaciteta da se samostalno brinu o nekoliko hiljada migranata i izbjeglica.

Nezadovoljne odnosom državnih vlasti prema ovom problemu, predstavnici lokalnih zajednica iz Krajine su ispred institucija BiH u Sarajevu održali proteste. Također su upozorili da bi to mogli uraditi ponovo.

U međuvremenu je Husein Rošić, premijer USK, ukazao da mu je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, dao pismeno obećanje da će biti osposobljene prostorije bivšeg "Agrokomerca" kod Velike Kladuše za smještaj migranata i izbjeglica. To se još nije desilo.

Danas je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, potvrdio da će u toku sutrašnjeg posjeta Njemačkoj s Angelom Merkel, kancelarkom ove države, razgovarati o migrantima i izbjeglicama u BiH. On je izrazio zahvalnost na pruženoj pomoći Evropske unije po ovom pitanju i nadu da ona neće izostati u budućnosti.

Podsjećamo, prije nekoliko dana je Evropska komisija odobrila šest miliona eura pomoći BiH u zbrinjavanju migranata i izbjeglica, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.