15.8.2018. 13:46
0
U Zavidovićima muškarac obolio od malarije, prebačen na liječenje u Italiju
U Kantonalnoj bolnici Zenica zbog teškog oboljenja malarije bio je hospitaliziran Zavidovićanin Suvad Bečić (43), saznaje “Dnevni avaz”.

Kako saznajemo, Bečić je radio na bušotinama u Africi, gdje je i obolio od ove zarazne bolesti. Po dolasku u BiH počeo se osjećati loše, nakon čega se javio u zeničku bolnicu, gdje je i zadržan zbog teškog oboljenja.

Prema riječima Ednana Drljevića, načelnika Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice, pacijent je bio kratko u bolnici, nakon čega je prebačen u Italiju.

- Pacijent je kod nas bio svega jedan dan. Radio je za italijansku firmu u Africi, na bušotinama, pa je osiguranje te firme zatražilo da liječenje nastavi tamo, najvjerovatnije u Udinama – pojašnjava Drljević.

Dodaje da upravo u Italiji imaju neophodne lijekove za liječenje ove bolesti, dok bi bila procedura da je ostao u njihovoj bolnici, jer bi trebalo vrijeme da naruče lijekove, a potom se čeka da dođu.

Drljević ističe da ovo nije usamljen slučaj te da su nedavno imali i pacijenta iz Tešnja koji je obolio od malarije, a da je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih od ove zarazne bolesti, piše Avaz.ba. 

- Godišnje imamo do četiri ovakva slučaja. Raniji slučajevi koje smo imali nisu bili toliko teški, kao što je to slučaj kod ovog posljednjeg pacijenta. Radilo se o otpornoj malariji, koja je, inače, itekako komplikovana i može završiti kobno – govori Drljević.

Svi pacijenti koji su se javljali u zeničku bolnicu zbog malarije radili su u Africi, koja je, prema posljednjim podacima, područje gdje ima najviše oboljelih od malarije, a za njom slijede zemlje jugoistočne Azije.

Lejla Trle 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.