6.9.2018. 13:42
0
PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Harisa Silajdžića
Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osobe inicijala H.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Mediji u RS su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića.

-Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine – navodi se u saopćenju Policijske uprave Trebinje.

Banjalučka ATV je javila da je Silajdžić "kao visoki funkcioner Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima".

U 2018. godini ova uprava je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji općina Konjic i Čapljina.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.