25.9.2018. 12:20
0
Nenad Čanak pozvao da se zabrani održavanje tribine sa šefom Mladićevog osiguranja
Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je policiju i sve nadležne organe da spriječe održavanje tribine koja se na društvenim mrežama najavljuje za 4. oktobar u Novom Sadu, a na kojoj je kao gost najavljen Branislav Puhalo dugogodišnji šef obezbjeđenja ratnog zločinca Ratka Mladića.

Pozivamo vlast u ovoj zemlji da konačno počnu sa striktnom primjenom Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obilježja.

Policiju, tužilaštvo i sve ostale nadležne organe podsjećamo da se taj zakon odnosi i na "svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda, nacionalne manjine, crkve ili vjerske zajednice”.

Isti zakon zabranjuje “proizvodnju, umnožavanje, skladištenje, prezentaciju, širenje ili na bilo koji drugi način upotrebu simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine”.

Dakle, niti je postojao do sada, niti ubuduće smije postojati ijedan razlog da se toleriše organizacija tribina u njegovu čast, ili skandiranje “Nož, žica, Srebrenica”, nose transparenti, majice, kape i bedževi sa njegovim likom i on predstavlja kao nekakav heroj, vojnik i žrtva.

I pravi je trenutak da od danas policija i svi organi sa ulica sklone i procesuiraju sve one koji to čine - poručio je lider LSV-a Nenad Čanak.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.