10.10.2018. 19:15
1
Arnaut na zasjedanju Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope
Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu danas se raspravljalo o uvodnom memorandumu o temi "Garantiranje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)".

Izvjestilac je bio član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Damir Arnaut koji je ranije zagovarao jačanje uloge parlamenata u osiguranju izvršavanja preporuka CPT-a.

Komitet je jednoglasno prihvatio prijedlog da se parlamentima država članica Vijeća Evrope uputi zahtjev za dostavljanje informacija o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a.

Na današnje saslušanje pred Komitetom pozvani su i međunarodni eksperti u toj oblasti te su stručno mišljenje iznijeli bivši ombudsmen i član Parlamenta Gruzije George Tugushi i generalna sekretarka Asocijacije za prevenciju torture Barbare Bernath.

Arnaut je izrazio razočarenje zbog činjenice što Bosna i Hercegovina još uvijek nije provela proceduru predlaganja novog kandidata BiH za mjesto u CPT-u koje je upražnjeno još od decembra prošle godine.

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Arnaut je treći izvjestilac iz Bosne i Hercegovine u više od 16 godina, koliko je BiH članica Vijeća Evrope, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.



(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.