16.10.2018. 14:28
0
"Edin Edo Osmanović važio je za problematičnog tipa. Oni su pušili travu, pili su neke lijekove, zvali su ih Dizelaši"
Svjedok Odbrane Elfete Veseli danas je pred Sudom BiH linkom iz Francuske kazao da su izvjesni Edin Osmanović i krupniji crni čovjek s brkovima proveli dječaka Slobodana u Bajrićima prema Žlijepcu te da je nakon toga čuo jedan pucanj.

Ovaj svjedok dobio je mjere zaštite, a svjedočio je na okolnosti svog boravka u mjestu Bajrići tokom juna, jula 1992. godine. Ispričao je da je došao u Bajriće da vidi šta mu je s roditeljima te bratom i sestrom, te da se tu zadržao određeni period.

Tu je prvi put vidio Elfetu Veseli te je kazao da nije bila u uniformi, nego u civilnoj opremi. Govoreći o spornom događaju kazao je da se prepao, te da mu je bilo čudno da je ispaljen samo jedan metak. Kazao je da je to bilo od njega udaljeno 60 metara. 

- Nisam nikom prijavio, bojao sam se.  Edin Edo Osmanović važio je za problematičnog tipa. Oni su pušili travu, pili neke lijekove. Tu grupu su zvali Dizelaši. U tom periodu nije bilo vojnih formacija – kazao je zaštićeni svjedok O3.

Istakao je da je na ove okolnosti prije godinu dana davao iskaz u Francuskoj. 

Podsjećamo, zajedno s Veseli, za zločin počinjen u Zvorniku sudi se i Sakibu Haliloviću. Kako stoji u optužnici, sada preciziranoj, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići je u ljeto 1992. promatrao ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema izmijenjenoj optužnici pucnjem iz neposredne blizine ubila Veseli.

U ranijoj optužnici bila je optužena za svirepo klanje dječaka, sa detaljnim opisom egzekucije.

Od ranije je slučaj obavijen sumnjom, jer je npr. optužnica potvrđena bez obdukcionog nalaza, a kojeg je na Sud donio lično vještak doktor Zoran Stanković, a koji je radio vještačenje ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića.

Predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić tada je pitao tužioca Miroslava Janjića kako je podigao optužnicu!? Još je interesantnije pitanje kako je onda i potvrđena optužnica bez ključnog dokaza. 

Stanković je kazao je da je ubijeni dvanaestogodišnji dječak imao prostrijelnu ranu na glavi, koja je najvjerojatnije uzrok smrti. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.