8.11.2018. 13:08
0
Mato Tadić bi mogao biti smijenjen zbog fotografije sa Borjanom Krišto
Eventualnim ukidanjem odredbi iz ustava Federacije BiH po apelaciji Borjane Krišto, HDZ BiH bi preuzeo kontrolu nad federalnim i državnim Domom naroda.

Krišto je od Ustavnog suda BiH zatražila da preispita odredbu Ustava Federacije koji garantira najmanje po jednog zastupnika sva tri konstitutivna naroda u BiH u Federalnom Domu naroda iz svakog kantona.

Predsjednik ove stranke Dragan Čović proteklih mjeseci intenzivno je na međunarodnoj političkoj sceni lobirao da se ta odredba ukine iz Ustava FBiH.

Žurnal je objavio fotografiju iz jednog restorana na kojoj su apelantica Borjana Krišto, potpredsjednik Ustavnog suda Mato Tadić te HDZ-ov delegat u državnom Domu naroda Bariša Čolak. Analitičari su to ocijenili kao politički pritisak na Ustavni sud BiH?!

Zbog sličnog skandala ranije je smijenjen sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić. Ustavni sud BiH razriješio je 8. maja 2010. godine Krstana Simića dužnosti sudije ove institucije, nakon što je razrješenje zatražio predsjednik Suda Miodrag Simović „zbog nedoličnog ponašanja i nesavjesnoga rada Krstana Simića u razdoblju od decembra 2009. do sredine januara 2010.“ Povod za razrješenje je Simićevo pismo Miloradu Dodiku u kojem se, oslovljavajući ga sa šefe, pravda zbog odluke Suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.