14.12.2018. 15:23
0
Svaka druga cigareta u BiH kupljena je na ilegalnom tržištu
Ilegalno tržište duhana u BiH od 2013. do 2018. godine poraslo je višestruko, sa stope od šest na skoro 50 posto. Također, svaka druga cigareta u BiH danas je kupljena na ilegalnom tržištu, podaci su duhanskih kompanija koje posluju u BiH, koje odavno upozoravaju da rast akciza, a samim tim i rast cijena cigareta, doprinosi enormnom povećanju nelegalne prodaje duhanskih proizvoda.

Prema njihovim podacima, u samo tri godine legalno tržište duhana i duhanskih prerađevina smanjilo se za više od 35 posto, a na tržištu se pojavilo čak 80 nelegalnih brendova. Isto toliko danas ima i legalnih brendova, tako da je situacija izjednačena. Da li će situacija ostati ista ili će crno tržište prevladati, zavisi, prije svega, od državnih organa i mjera koje će oni poduzeti ili neće.

Jedna od prvih mjera odnosi se, prema riječima predstavnika duhanske industrije u BiH, ali i ekonomskih stručnjaka i Uprave za indirektno oporezivanje, na izmjene Zakona o akcizama koje je jučer na prijedlog UIOBiH razmatralo i usvojilo Vijeće ministara BiH.

Naime, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini s ciljem stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina, što bi u konačnici trebalo rezultirati da u narednih nekoliko godina neće biti povećavane akcize na duhan, odnosno na cigarete.

Efekti

Dopunama zakona specifična akciza na cigarete u 2019, 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na dalje povećanje akciza na cigarete.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u 2018. se očekuje povećanje prihoda za 37,3 miliona KM, u 2019. za 39,4 miliona KM, a u 2020. godini za 41,6 miliona KM.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan je do 31. marta 2021. analizirati efekte moratorija na povećanje specifične akcize na cigarete.

- Dosadašnje izmjene Zakona o akcizama u sferi oporezivanja duhanskih prerađevina su imale za cilj provođenje procesa harmonizacije akcizne politike sa standardima EU i osiguranja dodatnih prihoda koji su trebali neutralizirati gubitke od carina u vrijeme petogodišnje primjene trgovinskog dijela SSP-a i gubitke prihoda nastale zbog globalne ekonomske krize. Kontinuirani rast akciznog opterećenja je doveo do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je očekivano destimulirao regularnu potrošnju cigareta i ojačao crno tržište, a istovremeno nije smanjen broj pušača, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonskoj proceduri.

Stav proizvođača duhana i prerađevina od duhana jeste da će BiH izmjenom Zakona o akcizama na duhanske proizvode kojim se predviđa zamrzavanje akciza na tri godine doći u ravnotežu sa zemljama u okruženju, umanjiti interes za nelegalnu prodaju/kupovinu, te osigurati početak vraćanja tržišta u legalne tokove.

- Od ovih izmjena profitiraće država kroz veći budžet, ekonomija kroz povratak dijela izgubljenih prihoda, ali i građani kroz smanjenje izloženosti proizvodima bez kontrole porijekla i kvalitete, smatraju predstavnici duhanske industrije.

Podsjetimo, Zakon o akcizama na duhan i duhanske prerađevine počeo se primjenjivati 1. jula 2009. kako bi se akcize na cigarete u BiH uskladile sa minimalnom akcizom koja se trenutno plaća u zemljama članicama EU, a koja u ovom trenutku iznosi oko 3,60 KM.


- Mi smo 2009. po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine imali 450 miliona KM prihoda na godišnjem nivou, dok smo prošle godine imali 815 miliona KM. I u toku ove godine očekujemo približno isti iznos sredstava, kazao nam je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Govoreći o uticaju akciza i cijena cigareta na razvoj crnog tržišta duhana, Kovačević je istakao kako s ciljem sprečavanja daljeg širenja crnog tržišta inspektori Uprave za indirektno oporezivanje skoro svake sedmice oduzimaju duhan i duhanske prerađevine koje nisu obilježene akciznim markicama ili su obilježene akciznim markicama susjednih država, te je ove godine oduzeto duhana i duhanskih prerađevina vrijednih 1,6 miliona KM.

- U ovom trenutku ne postoji nikakva realna procjena tzv. crnog tržišta, ali je činjenica da ono postoji. Također je činjenica da je broj izdanih akciznih markica od 2009. do 2018. značajno pao, ali ne možemo reći da broj izdanih akciznih markica odražava stvarno stanje u smislu smanjenja pušenja građana u BiH, već se to kompenzuje crnim tržištima gdje građani kupuju cigarete koje su znatno jeftinije nego na legalnom tržištu, ali isto tako treba upozoriti građane da je riječ o cigaretama bez ikakve kontrole porijekla, sastava, što može biti jako opasno, kazao je Kovačević.

Usvojena dopuna Zakona o akcizama, prema njegovim riječima, samo je jedna od mjera s kojom bi se trebalo raditi na smanjenju crnog tržišta.

Inspekcije

- Također, neophodno je da se, bez obzira na moratorij, fokus stavi na kontrolu prodaje tih proizvoda i da se u to uključe svi nadležni organi, poručio je Kovačević.

Sličnog mišljenja je i ekonomista Predrag Duduković, koji smatra da se sa donošenjem moratorija možda i zakasnilo.

- Trebalo se mnogo ranije raditi na mjerama poput donošenja moratorija na rast akciza. Ipak, moratorij će bar zaustaviti dalji rast crnog tržišta, a onda bi dalji korak trebale biti jače inspekcijske kontrole kako bi se crno tržište bar smanjilo, jer je sigurno da neće biti iskorijenjeno, kazao je Duduković.

U BiH je potrebno voditi računa o akciznom opterećenju proizvoda gledajući i susjedne države, jer smo, kako je kazao Kovačević, u 2009. bili puno jeftiniji u odnosu na Hrvatsku i Srbiju i građani iz tih zemalja su dolazili u BiH i kupovali cigarete, dok danas imamo situaciju da imamo značajnije opterećenje na duhan i duhanske prerađevine u odnosu na okruženje, te sada bh. građani odlaze u Srbiju i kupuju duhan i cigarete. Stoga, jučerašnje usvajanje dopuna Zakona korak je ka stvaranju balansa i stavljanja crnog tržišta u neku razumnu mjeru, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.