14.12.2018. 18:00
1
Forto: Ovo će biti najbolja Vlada KS koju ste vidjeli
Sjednica na kojoj će biti održano potvrđivanje nove Vlade KS održat će se 26. decembra u 10 sati, potvrdio je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković na današnjoj press konferenciji.

- Ovo je u zadnjih nekoliko izbornih procesa najbrže predloženo formiranje Vlade, sve su bivše Vlade birane u narednoj godini nakon izbora. Činjenica da ćemo imati novu Vladu prije Nove godine govori o funkcionalnosti ove Skupštine – kazao je Konaković.

Sjednica za nacrt Budžeta za 2019. godinu održat će se 19. decembra i nova Vlada će završiti javnu raspravu i do kraja januara usvojiti Budžet KS, potvrdio je Konaković.

Edin Forto, mandatar sa sastav nove Vlade KS kazao je da je danas dostavio imena kandidata za ministre u Vladi KS.

- Ova Vlada će biti ubjedljivo najbolja vlada koju smo vidjeli u KS.

Forto je kazao da će nova Vlada imati nultu toleranciju na korupciju, provesti reforme tamo gdje su najpotrebnije kao što je resor obrazovanja i socijalnog sektora.

- Način na koji vodimo politiku vrlo brzo ćete primjetiti.

Na pitanje da li se poštuje odluka o moratoriju na zapošljavanje, s obzirom na informacije da se i dalje vrši zapošljavanje u kantonalnim institucijama, Forto je kazao da se ne poštuje.

- Imamo informaciju da je samo u protekle dvije godine, a posebno i ubrzano u proteklih nekoliko mjeseci zaposleno između 150 i 160 ljudi. To nam samo pokazuje s kakvim se izazovima susrećemo u narednom periodu. Sigurno slijedi revizija tih zapošljavanja – kazao je Forto.

Forto je govorio i o oblasti obrazovanja navodeći da će postojeće institucije opremiti sa vrhunskim stručnjacima koji će ministrici pomoći da se bori sa izazovima u visokom obrazovanju.

U raspodjeli ministarstava od šest stranaka NBL nije dobio nijedno ministarsko mjesto, ali će oni biti dio izvršne vlasti kada je riječ o važnim institucijama i firmama.

Novi premijer KS kazao je da će se rezultati rada nove vlade vidjeti u prvoj godini mandata.

Budući premijer KS predstavio je ukratko 12 kandidata za ministre navodeći da je riječ o vrsnim stručnjacima sa višegodišnjim iskustvom.

SDP BiH je predložio Damira Filipovića za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, dok će Adnan Šteta biti novi ministar saobraćaja. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice vodit će Malik Garibija. Za ministricu zdravstva DF je predložio doktoricu Amelu Sofić. 

Naša stranka osim mandatara Edina Forte predložila je i kandidate za ministarstvo pravde i uprave i to Lejlu Brčić, dok bi Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture trebao voditi Srđan Mandić.

Narod i pravda Elmedina Konakovića je dobila četiri ministarstva i to obrazovanje koje bi trebala voditi Zineta Bogunić, privredu će voditi Haris Bašić, finansije Amel Kovačević, dok će Admir Katica preuzeti MUP KS. 

SBB je predložio kandidate ministra kulture i sporta u KS i ministra za boračka pitanja KS i to Mirvada Kurića i Ismira Jusku.  



(FENA / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.