20.1.2019. 13:29
0
FBiH ostaje bez stanovništva, veći broj umrlih od rođenih raste i broj razvoda
U novembru 2018. je u FBiH rođeno 1.557 beba, a umrlo 1.672 osobe, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u prvih šest mjeseci 2018. godine odnosno umrlo je više od broja rođenih.

Nešto bolja situacija bila je u sedmom i osmom mjesecu prošle godine kada je bio pozitivan prirodni priraštaj. Već u septembru ponovo je bio negativan, dok je u oktobru rođeno 24 više u odnosu na broj umrlih.  

Samo u tri kantona Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom i Tuzlanskom u novembru je bio veći broj rođenih od broja umrlih. Najmanje rođenih u novembru bilo je u Posavskom kantonu 9, a broj umrlih 33.

Najviše rođenih u tom mjesecu je u Kantonu Sarajevo 375, dok je umrlo 326 osoba. Nakon Sarajevskog, najveći broj novorođenih je u Tuzlanskom kantonu 340.  

U novembru je u FBiH sklopljeno 806 brakova, a razvedenih brakova 141. Statistika pokazuje da je stopa razvedenih u odnosu na sklopljene brakove prešla već stopu od 10 posto.

Statistički podaci pokazuju da se BiH odnosno FBiH suočava sa sve manjim brojem novog stanovništva. Dodajući tome i odlazak mladog i reproduktivnog stanovništva uskoro bi BiH mogla postati zemlja staraca, sa izuzetkom u dva kantona Sarajevskom i Tuzlanskom.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.