23.1.2019. 22:50
0
Dodik i Džaferović primili delegaciju Biroa Nacionalne garde SAD
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović primili su delegaciju Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu načelnikom Biroa generalom Josephom Lengyelom.

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Vladi SAD-a za dugogodišnju podršku u reformi odbrane BiH te na kontinuiranoj pomoći u reformskim procesima. Također, istaknuli su uspješnu saradnju i pomoć, kroz više programa, koje su Oružane snage BiH imale u toku 15 godina uspješne saradnje, koja se nastavlja, s Nacionalnom gardom države Meryland u okviru Programa državnog partnerstva.

Sagovornici su tom prilikom istaknuli očekivanja da će se ta saradnja proširiti i na civilni i poslovni sektor, a general Lengyel je izrazio zainteresiranost da će se uspješno uspostaviti i saradnja OS BiH i s nacionalnim gardama drugih saveznih američkih država.

General Joseph L. Lengyel se posebno zahvalio članovima Predsjedništva BiH za angažman OS BiH u brojnim mirovnim misijima u Maliju, Kongu i Centralnoafričkoj Republici, te Iraku i Afganistanu u kojima je, u samo te dvije misije, dosad učestvovalo 454 pripadnika OSBiH zajedno s trupama Vojske SAD-a.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su generala Josepha L. Lengyela s političkom situacijom u BiH i o procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.

Sastanku su u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovali savjetnici Branimir Jukić i Vanja Filipović.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.