19.3.2019. 16:03
0
"Najizvjesnija opcija je doživotna kazna zatvora Radovanu Karadžiću"
Kada pogledate ulogu Stanislava Galića koji je bio komandant Sarajevskog korpusa i koji je za dvije godine rata i teroriziranja građana Sarajeva, dobio doživotnu kaznu, po toj logici svaka žrtva treba da pita kako moguće da Karadžić, koji mu je naređivao i bio komandant te predsjednik RS-a, ne bude osuđen na doživotnu robiju, kaže bivša haška istražiteljka Nevenka Tromp

Dokazi protiv Karadžića, dodaje Tromp, nevjerovatno su jaki jer taj čovjek nije prestajao da govori, prije, tokom rata i nakon rata, šta mu je bila namjera te je sam sebe inkriminirao, vlastitim riječima na sjednicama Skupštine Republike Srpske

U Bosni i Hercegovini podijeljena su očekivanjima uoči izricanja sutrašnje pravosnažne presude Radovanu Karadžiću pred Žalbenim vijećem Medunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Karadžić je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora za zločine počinjene tokom posljednjeg rata na teritoriji BiH.

Bivša haška istražiteljka Nevenka Tromp za TV1 kazala je da je najizvjesnija opcija da presuda Radovanu Karadžiću bude doživotna i da se potvrdi prvostepeni postupak, no to, kako kaže, zavisi od dokaza koje je ponudilo Tužilaštvo na kojem je velika odgovornost.

Različite opcije
"Ja smatram da će se u velikim crtama Žalbeno vijeće držati prvostepene nepravomoćne presude koja je Karadžiću izrečena u martu 2016. godine i smatram da je to nasigurnija opcija za Mehanizam. Mislim da je u interesu Mehanizma da svoj dugogodišnji rad od 26 godina ne završi sa nekom velikom konroverzom", kaže Tromp i pojašnjava da su sudovi za masovne zločine i sudovi za političko nasilje te da ne funkcioniraju u nekom purističkom pravnom smislu te da su uvijek dio političkih kretanja i ranjivi na političke utjecaje.

Tromp tvrdi da je to nejneutralnija opcija ali da niko ne bi bio iznenađen da konačana presuda Žalbenog vijeća bude iznenađujuća ili da se čak smanji zatvorska kazna Karadžiću, a neki čak govore i o mogućnosti oslobađajuće presude.

"Mislim da bi svaka oslobađajuća presuda u slučaju Radovana Karađića dovela do velikog nezadovoljstva, velike tuge u redovima žrtava. Smatram da, premda postoji mogućnost da se to desi, da će Tribunal, odnosno Mehanizam, ipak se držati nekih najosnovnijih pravnih načela i da će pokušati presudom spriječiti veliko nezadovoljstvo ne samo prema presudi nego i prema radu Tribunala", ističe Trump.

Za bivšu hašku istražiteljku Nevenku Tromp najrealnija je opcija je da se nepravomoćna presuda preinači u doživotnu kaznu zatvora. Smatra da to uopće nije, što se žrtava tiče, nelogično za očekivati te da zdravi razum pokazuje da je to i moguće. Trump stoga podsjeća da je pred Trubunalom i tokom njegovog 26 godina dugog rada do sad bilo 6 doživotnih zatvorskih kazni zatvora i da su svi osuđenici bili oficiri ili časnici Vojske Republike Srpske, koji su imali isključivo vojnu ulogu, a riječ je o Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Milanu Lukiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru.

image
NEVENKA TROMP: DOKAZI PROTIV KARADŽIĆA SU NEVJEROVATNO JAKI
"Kada pogledate samo ulogu Stanislava Galića koji je bio komandant Sarajevskog korpusa i koji je od septembra 1992. godine pa do odlaska s te funkcije u augustu 1994. godine, za dvije godine rata i teroriziranja građana Sarajeva, dobio doživotnu kaznu, po toj logici svaka žrtva treba da pita kako moguće da Karadžić, koji mu je naređivao i bio komandant u miru te ratu, i predsjednik Republike Srpske, ne bude osuđen na doživotnu robiju", tvrdi Tromp.

Bivša haška istražiteljica podsjeća i da je velika odgovornost za presudu sad na Tužilaštvu jer sudije ne odlučuju samo o tome kakvi su bili dokazi.

Dokazi protiv Karadžića, dodaje Tromp, nevjerovatno su jaki jer taj čovjek nije prestajao da govori, prije, tokom rata i nakon rata, šta mu je bila namjera te je sam sebe inkriminirao, vlastitim riječima na sjednicama Skupštine Republike Srpske. Tromp ukazuje i na to da u pravnom procesu nisu samo važni dokazi nego i pravne procedure koje Tužilaštvo nije ispoštovalo te Pretresno i Žalbeno vijeće, koje se bave primjenom prava, mogu naći nedosljednosti koji se mogu interepretirati kao nepovoljne za optuženika i za fer suđenje i da zbog nepoštovanja procedura Tužilaštva u izvošenju dokaza i vođenja procesa obrane Karadžića, pa je i ranije tražena oslobođajuća presuda.

Test vremena
"To je nešto što nas čini nervoznima. Ja i sad, manje od 24 sata, prije donošenja te presude još uvijek mislim da u toj nekoj pravnoj alhemiji može doći do vrlo neugodnih očekivanja. Ja se nadam da će Žalbeno vijeće ipak donijeti neku presudu koja će izdržati test vremena i da ćemo svi s ponosom reći da Karadžić bio nalogodavac vojnicima RS i već pomenutoj šetorki koja je osuđena na doživotnu robiju. Sa pravom i podrškom možemo reći on je zaslužio doživotnu robiju samo ako ga usporedimo sa ovom šestoricom - to je već za mene neki dovoljni intuitivni osjećaj pravde. Međutim, Žalbeno vijeće nema intuiciju pravde oni će se držati nekih vrlo strogih naznaka i tu mislim da smo svi nervozni jer se pitamo šta se može dogoditi i kako će to ispasti na kraju, kaže sagovornica TV1.

Tromp je komentarisala i odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da se sam proces prenošenja suđenja putem medija odgodi za 30 minuta.

Nije je začudio ovaj potez jer, kako tvrdi, mehanizam ne može sebi dopustiti da se nešto novo neugodno desi u Hagu. Podsjetila je na smrt Slobodana Miloševića u zatvorskoj ćeliji i ubistvo generala Praljka u sudnici te dodala da Mehanizam, bez obzira na sva opravdanja, ipak shvaća svoju vlastitu sigurnost i da će biti vrlo oprezni, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.