10.5.2019. 21:21
0
Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad mostarskog aerodroma
MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokrenuo je operativne mjere za otkrivanje i pronalaženje osoba ili objekata koji su usmjeravali laserske zrake prema avionu iznad Međunarodnog aerodroma Mostar te time ugrozili bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika.

Naime, kantonalni MUP zaprimio je prijavu od Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) o ometanju posade aviona laserskim zrakama na području Međunarodnog aerodroma Mostar, čime je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota, a uvidom u BHANSA-inu bezbjednosnu bazu podataka utvrđeno je da je ovo drugi zabilježeni slučaj ometanja vazdušnog saobraćaja.

Iz MUP-a su istakli kako će se u cilju nesmetanog i bezbjednog odvijanja vazdušnog saobraćaja prema izvršiocima tog djela djelovati represivno u skladu sa zakonskim propisima.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.