6.6.2019. 19:57
0
Hadžić nakon pronalaska masovne grobnice na Igmanu: Ova informacija nije dobrovoljno data, zna se šta to podrazumijeva
Na lokalitetu Lokvice, Golo Brdo na planini Igman i danas je nastavljena ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima žrtava.

Prema zvaničnim informacijama Tužilaštva BiH pronađeni su posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće od više osoba, što ukazuje da se na navedenom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci više žrtava.
 
Na navedenom lokalitetu pronađeni su i ostaci čahura, što ukazuje da su žrtve vjerojatno strijeljane i ubijene na navedenom lokalitetu.

Alen Almin Bašić, jedan od autora knjiga pod naslovom “Hadžići – Zločin bez kazne” koju je zajedno s Azizom Tafrom objavio prije nekoliko godina ističe da se još traga za 87 nestalih Hadžićana, a da je u razgovoru s Feridom Nišić iz "Udruženja nestalih“ Hadžići saznao da se pretpostavlja da ova masovna grobnica krije 12 do 16 tijela.

„Ali, svakako treba sačekati da se zvanično potvrdi svaka informacija“, kaže Bašić.

Zločin protiv čovječnosti, sa svim elementima genocida počinjen je u periodu od 1992. do 1996. godine nad Bošnjacima Hadžića, a, kako kaže Bašić ostao je bez adekvatne kazne.

„Na ovom slučaju dugo se radilo, a bili su uključeni Tužilaštvo BiH, SIPA, Civilna zaštita, deminerske ekipe i naravno predstavnici Udruženja. Nakon duže saradnje i ispitivanja svjedoka došlo se do tačne informacije. Ova informacija nije dobrovoljno data. Zna se šta to podrazumijeva“, kaže Hadžić.

On ističe da očekuju da se u ovoj masovnoj grobnici pronađu tijela ubijenih mještana Donjih Hadžića koji su pokušali da se izvuku kroz obruč preko Igmana. 

„Dosad je uočena odjeća, obuća i kosti. Sada se sve u rukama stručnih osoba, doktora medicine i uposlenika Međunarodne komisije za nestale (ICMP)“, dodaje Bašić.

U ovom rejonu ranije je nađeno je i tijelo Bašićevog otac Alije, a ranije su u blizu nađene još neke masovne grobnice poput Đurđevače gdje je pronađeno 14 tijela.

Prema procjenama u Hadžićima i okolini je 59 grobnica. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.