20.8.2019. 10:45
1
Sindikat upozorava: Nekome nije u interesu da građani BiH imaju kontrolisan i siguran lijek
Odluka Ministarstva finansija BiH o odbijanju povećanja plata za određenu grupaciju zaposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH vrlo negativno je dočekana u Sindikatu ove institucije.

Ramo Hrustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva podsjeća da je djelokrug rada Agencije za lijekove između ostalog, laboratorijska kontrola kvaliteta lijeka, registracija i obnova, poslovi farmaceutske  inspekcije, praćenje neželjenih efekata lijeka itd. 

„Na tim poslovima rade farmaceuti, ljekari, farmaceutski tehničari, sa najvećim stepenom znanja i obučenosti za takvu oblast, to su vam zdravstveni radnici s najmanjim platama u državi BiH“, napominje Hrustemović.

Agencija je profitabilna institucija koja zarađuje novac na tržištu, a radi sa smanjenim brojem stručnjaka u okviru Sektora Agencije. 

„Ni to nije dovoljan argument za povećanje plata zaposlenika koji rade u Kontrolnom laboratoriju, koji su direktno izloženi organskim i neorganskim isparenjima koji mogu indirektno ili direktno utjecati na zdravlje zaposlenika. 

U neprihvaćanju Nacrta odluke o povećanju plate, Ministarstvo finansija na čijem je čelu Vjekoslav bevanda daje obrazloženje da informatičko aplikativni poslovi mogli dobiti eventualno povećanje plata, naravno da dostave valjane certifikate. 

Ovakva sramna i ponižavajuća Odluka vjerojatno ima za cilj, da Agencija mijenja svoj djelokrug rada, da na vrijeme zaboravimo da Kontrolni laboratorij, prestane biti članica EDQM-a (OMCL-a), evropskih regulatornih tijela“, napominje Hrustemović.

Očito, ističe, nekome nije u interesu da građani BiH imaju kvalitetno iskontroliran i siguran lijek.

„Mi na ovo sigurno nećemo pristati, evo prilike da politike koje participiraju u vlasti se ozbiljno pozabave ovim problemima“, dodaje Hrustemović.
 
(NAP/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.