28.8.2019. 20:16
1
Arnaut: Samo šest ljudi misli kao ja, da kada je neko plaćen za neki posao, da ga treba raditi
Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PS BiH uputio je Inicijativu kojom od nadležnih tijela entiteta i Brčko Distrikta BiH traži da u zakone o zaštiti od klevete ugrade različite standarde prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

- Ja mislim da kada je neko plaćen za neki posao da ga treba raditi. Nas pet do šest nas tako misli, Saša Magazinović, Peđa Kojović, Aida Baručija i još dvoje-troje. Često ih vidim u Parlamentu i jako puno inicijativa i zakona predlažu. Ja ću zadnji biti za da poslanik iz Zenice, Bihaća, Tuzle provodi svoje vrijeme u Sarajevu, oni su puno korisniji tamo gdje djeluju. Svaku inicijativu koju sam podnio je rezultat mojih razgovora sa glasačima - kazao je Arnaut za N1.

Kada je riječ o navedenoj Inicijativi, Arnaut je kazao: 

- Jučer sam imao sastanak sa društvom Bh. novinara i obavijestili su me da je trenutno u toku više od 1.000 tužbi protiv novinara. Mediji su u strahu, pogotovo manji mediji, njihovi novinari provode vrijeme na sudu umjesto da rade svoj posao", kazao je i dodao:

- Svako ko sebe svjesno stavi u javni prostor, nisu nužno političari, spadaju u javne ličnosti. Političari najviše tuže novinare iako imaju mogućnost da se brane od kritika. Kada se neko stavi svjesno u javni prostor ne može od medija očekivati samo svoju promociju. Ja nikada nisam tužio novinara - poručio je.

Smatra da je potrebno izmijeniti zakon.

- Neophodno je izmijeniti zakon da se kaže da će se za političare primjenjivati viši standard. Od 1964. godine kada je Vrhovni sud SAD-a uspostavio taj standard, on je vrlo jasan. Ova inicijativa treba biti usvojena na državnom parlamentu, nadam se da će što brže profunkcionisati. 
Arnaut je govorio i o jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH koja nije održana?

- Ovo jučer je nastavak cijele jedne trakavice koja traje od sedmog-osmog augusta. Mislim da je gospodin Komšić odigrao sjajnu ulogu što je na početku rekao vrlo jasno da neće glasati za mandatara bez ANP-a. Mislim da je gospodin Komšić uz podršku međunarodne zajednice odigrao ključnu ulogu za interese BiH i za sada spasio naš NATO put. To je činjenica i ne treba bježati od tih činjenica. Kada je u pitanju ANP, mislim da taj njegov rezon i stav u suštini pokazuje da nije spreman ići u vlast po svaku cijenu. To svaki patriota može samo pozdraviti - dodao je, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.