2.11.2019. 14:20
0
Različite pozicije SDA i HDZ BiH uoči sastanka delegacija
U četvrtak 7. novembra bit će održan sastanak delegacija HDZ BiH i SDA, a najvažnije teme bit će formiranje vlasti na nivou FBiH i izmjene Izbornog zakona. Bit će riječi i o NATO putu, odnosno slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel o čemu SDA i HDZ imaju različit stav. Ddok iz SDA traže slanje ANP-a prije formiranja Vijeća ministara BiH, iz HDZ-a poručuju da se formiranje Vijeća ministara ne smije uslovljavati bilo kojim dokumentom, pa ni ANP-om što bi trebala biti obaveza novog Vijeća ministara.
Glavni odbor SDA u svojim zaključcima sa sjednice održane u petak pozvao je HDZ BiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH. S obzirom da ni više od godinu nije izabran predsjednik FBiH kao ni potpredsjednici iz CIK-a su već upozorili da izborni proces još uvijek nije okončan. 

Druga tema o kojoj će delegacije pokušati približiti stavove je izmjena Izbornog zakonodavstva. 

„Glavni odbor SDA ocjenjuje da nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. Presuda Ustavnog suda o gradu Mostaru se treba provesti tako da se osigura ravnopravna pozicija konstitutivnih naroda i građana i isključi dominacija ili diskriminacija bilo koga. SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa. Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu sa Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje sa više jedinica lokalne samouprave uz obaveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu“, navodi su u zaključku GO SDA. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je 30. oktobra da će cilj razgovora sa SDA biti unapređenje odnosa i otvaranje mogućnosti za zajednički susret i sa SNSD-om kako bi se nastavili razgovori o formiranju vlasti na državnom nivou. 

 "Moj stav će biti da ubrzano treba da pregovaramo. Mislim da u naredna dva mjeseca imamo dovoljno vremena da nađemo neka rješenja kao mimimum da bismo stabilizovali odnose u BiH i vratili povjerenje", rekao je Čović.


(PAtria/Admir Oručević)
HDZSDA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.