12.3.2020. 16:57
0
Košarac i Sakamoto razgovarali o unapređenju privredne saradnje
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Japana u BiH Hidejukija Sakamota (Hideyuki Sakamoto), sa kojim je razgovarao o unapređenju privredne saradnje između BiH i Japana.

Konstatovano je da su BiH i Japan prijateljske zemlje i da postoji duga tradicija bilateralne saradnje.

Ambasador Sakamoto informisao je ministra Košarca o aktuelnim projektima koje Japan realizuje u BiH, a fokus razgovora bio je na japanskim investicijama u privredne kapacitete BiH. Usaglašeno je da je neophodno definisati modele povezivanja privrednika i vanjskotrgovinskih komora dviju zemalja, kako bi saradnja bila intenzivnija i produktivnija. U tom kontekstu najavljena je mogućnost prisustvovanja ministra Košarca na ovogodišnjem sajmu investicija u Tokiju, saopćilo je Ministarstvo.

Košarac i Sakamoto razmijenili su mišljenja o projektima iz oblasti zaštite životne sredine. Košarac je rekao da će se nadležni sektori u Ministarstvu na čijem je čelu dodatno angažovati i otvoriti pitanje kapaciteta i pomoći Vladi Japana u implementaciji projekata iz ove oblasti.

Također, pozdravio je angažovanost Japana na projektu osumporavanja Termoelektrane Ugljevik, koji je u završnoj fazi realizacije.

Tema sastanka bilo je i ulaganje u energetski sektor u BiH. Košarac istakao je da su pred BiH zahtjevi EU i Energetske zajednice u pogledu harmonizacije domaće zakonske regulative sa standardima EU, te izrazio opredijeljenost strateškom planiranju razvoja energetskog sektora kao top sektora u BiH.

Sagovornici su, između ostalog, ukazali na potrebu jačanja privatnog sektora, sa naglaskom na razvoj malih i srednjih preduzeća. Ministar Košarac istakao je da su se svi nivoi vlasti u BiH, usvajajući reformsku agendu, opredijelili za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i realnog sektora u cjelini.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.