16.3.2020. 15:01
0
Fadil Novalić poručuje: Nema mjesta panici, poduzete mjere zaštite građana i privrede!
Vlada FBiH na današnjoj tematskoj sjednici proglasila je stanje nesreće u Federaciji. Prema važećim propisima u BiH nije moguće proglasiti vanredno stanje.

Sjednici su prisustvovali premijeri svih kantona, predstavnici zdravstvenih ustanova i nadležnih službi.

“Današnju sjednicu sazvao sam da bismo svi zajedno donijeli odluke koje će olakšati zdravstvenim radnicima, privredi i ostalima. Prezentirani su nam raspoloživi podaci. Četvero zaraženih u FBiH, 20 u RS i 2.000 osoba pod nadzorom”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić na konferenciji za medije. 

Podsjetio je da u FBiH ne postoji vanredno stanje, stanje nesreće je adekvatna kategorija. 

“Donesena je odluka kojom Vlada propisuje zadržavanje cijena za pojedine proizvode od 5. marta. Pokrenuli smo inicijativu ka Vijeću ministara i Parlamentu BiH za izmjene Člana 10 Zakona o javnim nabavkama kako bi se omogućile brže javne nabavke medicinske opreme i zaštitnih sredstava. Date su preporuke za ublažavanje posljedica. Agencija za bankarstvo mora donijeti akte kako bi se bankarski sektor zadržao u ravnoteži. Vlada će na sljedećoj sjednici u četvrtak povući poteze vezano za formiranje garancijskog fonda koji treba omogućiti likvidnost privrede, odlučiti o poreskim olakšicama, te otvoriti aktivnosti na državnom nivou koje podrazumijevaju pristup međunarodnim institucijama", dodao je Novalić.

Među preporukama, kaže premijer FBiH je da se jednom od roditelja djeteta mlađeg od 10 godina omogući odsustvo s posla.

“Vlada poziva sva javna preduzeća da poduzmu sve aktivnosti koje će pomoći ranom otkrivanju virusa. Vlada je na raspolaganje stavila finansijska i druga sredstva.  Pozdravlja odluku BH Telecoma da omogući bolji sistem za online nastavu. Molim građane da poštuju preporuke i ne nasjedaju na lažna sredstva. U stalnom sam kontaktu s Vijećem ministara i Vladom RS, samo zajedno možemo reagovati u interesu građana. Nema mjesta panici, ali svi ponaosob moramo biti odgovorni", kazao je Novalić.

Odluku o proglašavanju stanja nesreće i njen sadržaj čitajte OVDJE.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.