20.3.2020. 15:44
0
U HNŽ-u pet novih slučajeva covid-19, svih zaraženi iz Konjica
U protekla 24 sata na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar testirano je 38 uzoraka na prisustvo virusa covid-19, a pet nalaza pokazalo se pozitivnim i svi oni su iz Konjica, kazao je u petak u Mostaru Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest SKB Mostar.

Ubrajajući i te slučajeve, u Konjicu je ukupno 9 zaraženih novim koronavirusom, dok ih je u Hercegovovačko-neretvanskoj županiji 14, s obzirom da je ranije registrirano 5 slučajeva u Mostaru.

- Pet novozaraženih trenutno je u kućnoj izolaciji, kao i četiri ranije registrirana bolesnika na širem području Konjica, stabilno su i za sada bez potrebe za hospitalizacijom - izjavio je Arapović novinarima.

U istom razdoblju, kako je dodao, izdana su i 142 rješenja o samoizolaciji, tako da je do sada ukupno izdano 578 takvih rješenja.

- Svakim danom se brojke povećavaju, za vikend će ih biti vjerovatno još više, tako je za očekivati prirast sve većeg broja rješenja o samoizolaciji - naglasio je Arapović.

Osvrnuo se i na zdravstveno stanje prvozaraženog u Mostaru, kazavši kako je pacijent u postupku stavljanja na potpornu ventilaciju.

- Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i trenutno se razmatra mogućnost stavljanja na respirator - kazao je Arapović te dodao kako je zaražena rodilja u Mostaru stabilno i da je i njeno dijete dobro. 

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović još jednom je ponovio kako će najoštrije biti kažnjeni svi oni koji ne poštuju izolaciju i samoizolaciju.

- Najrigoroznije će se sankcionirati svatko tko ne poštuje izolaciju i samoizolaciju jer ljudi iz struke su nam kazali da će jednostavno doći u poziciju da neće moći spašavati živote ukoliko ćemo imati neodgovorne građane. Poruka svih nas je dakle  nulta tolerancija za sve one koji ne poštuju ono što donose Županijski stožer civilne zaštite, ono što preporuča vlada i Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Po riječima ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Gorana Opsenice, Krizni stožer tog ministarstva formiran je  4. veljače ove godine i pred njim je stajao golem zadatak da jedan "mirnodopski zdravstveni sustav pripremi na strašni, nikad ranije viđeni scenarij".

- Odgovorno tvrdim da smo u tome uspjeli i sve što je vezano za zdravstveni sustav u okviru ove krize, od odabira klinike koja će biti izolator, do pravila ponašanja, postupanja, protokola, dokumenata, izolacije i samoizolacije je produkt rada Kriznog stožera Ministarstva zdravstva - poručio je ministar Opsenica.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.