21.4.2020. 9:35
1
Policija uhapsi osobu sa koronavirusom i mora je pustiti u kućnu izolaciju
U Upravi policije MUP KS dva službenika (policajac i inspektor) zaraženi su koronavirusom. Policijski komesar Kantona Sarajevo Nusret Selimović istakao je kako su zbog akcije hapšenja dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusa na dodatnom oprezu.

Policajci koji su bili u direktnom kontaktu poslani su u kućnu izolaciju. 

Drugi problem je što policajci izvrše svoju obavezu, ali sistem nije spreman dalje prihvatiti osobu koja je počinila krivično djelo a koja je zaražena Covid 19.

„Problem nastaje kada se ne zna šta sa takvim osobama. Preporuke Tužilaštva da se postupa po redovnoj proceduri nije moguće koristiti. U isto vrijeme, karantin na Bjelavama ne prima osobe koje su evidentirane kao zaražene. Osnov za prinudnu izolaciju također ne dolazi u obzir. Ostaje da takva lica ponovno vratimo kući, iako je prekršio mjeru i počinio ozbiljno krivično djelo protiv zdravlja ljudi i koje će vrlo vjerovatno ponoviti“, kazao je Selimović tražeći od nadležnih da se osigura smještaj za takva lica. 

On je dodao da je još uvijek aktivan problem sa migrantima, a zbog nedostatka smještaja privremeno je zaustavljen njihov smješaj u kampove.

„I dalje stoji problem sa nedostatkom kapaciteta u postojećim migrantskim centrima, jer je migranata na području KS mnogo više od kapaciteta ovih centara. Poseban problem prave novi migranti koji, prema operativnim saznanjima, pristižu s područja sjeveroistočne Bosne i Tuzle“, kazao je komesar Selimović.

Potcrtao je i kako ovaj problem može, ukoliko eskalira, napraviti ozbiljnu štetu i poništiti sve do sada dobro učinjeno i poduzeto.

Istakao je kako je neophodno izvršiti hitni kontakt sa Međunarodnom organizacijom za migracije – IOM-om koji upravlja sa oba migrantska centra, kako bi se kvalitetnije osigurao vanjski dio objekta, prije svega, u Blažuju u kasarni, gdje migranti ilegalno izlaze i ulaze u ovaj centar.

„Policija KS će nastaviti da provodi svoje izvorne nadležnosti, ali i ove nove koje su pred nju postavljene, a sve s ciljem uspješne borbe protiv širenja koronavirusa“, zaključio je komesar.


(Patria) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.