4.5.2020. 12:33
0
Vibor Handžić usporedio Novalićev "korona zakon" sa igračkom, Vesna Saradžić poručila da se sad samo "glumi da se nešto radi"
Raspravu o ‘korona’ zakonu otvorili su opozicioni zastupnici s porukom da nisu zadovoljni zakonskim rješenjem, da je zakasnio…

Vibor Handžić (Naša stranka) upozorio je da ovim zakonom neće biti riješeno ništa i uporedio ga s igračkom koja se napuni slatkišima pa dijete s povezom na očima udara u igračku. 

I Aner Žuljević (SDP) nije zadovoljan zakonskim rješenjem. 

“Kakav je to zakon dovoljno govori činjenica da je bilo desetine amandmana a zakon ima 20-ak članova”, dodao je Žuljević. 

Dževad Hadžić (SDP) rekao je da se Vlada postavlja kao zaštitnik kapitala. 

“Ono što je primjetno jeste da smo 15 dana od proglašenja stanja nesreće imali ogroman pritisak privrednika. Frapantniji primjeri od ovoga su subvencije koje je Vlada proteklih godina uplaćivala. Svi znate da su subvencije trošene tako što se javna sredstva pretvaraju dobit privrednih društava. Zbog toga predlažem zaključak da Dom naroda FBiH traži od Vlade poslije subvenicije doprinosa izvijesti Dom naroda nakon što prođe koronavirus, te dadostave podatke jesu li ta preduzeća ranije subvenciraa”, dodao je Hadžić.

Dragan Stevanović, također iz SDP BiH, još na početku sjednice sam rekao da neću glasati za ovakav zakon, jer ne ide u korist onih koji nisu mogli raditi. 

“Apsurdan je član zakona da će svi koji nemaju zdravstveno tokom stanja nesreće dobiti zdravstvenu zaštitu, a u zakonodavstvu već postoji to da tokom vanrednih stanja i nesreća svi imaju pravo na besplatno osiguranje”, dodao je Stevanović i pitao na koje vrste zdravstvenog osiguranja se misli u ovom zakonu. 

Vesna Saradžić (SDP) kazala je da je ovoj Vladi istekao rok, te da se glumi da se nešto radi. 

“Nije bilo iskrene namjere da na ovom zakonu zajedno rade pozicija i opozicija. U ovom zakonu nema najranjivijih kategorija. Mene interesuje kakave će finansijske implikacije imati ovaj zakon na budžet FBiH”, kazala je Saradžić.

Predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić (HDZ) kazao je da je veoma teško braniti ga, a da se s druge strane puno očekuje od zakona. 

“Niko nije zadovoljan, ali moramo biti realni i vidjeti kolike su naše mogućnosti. Zakonu je u prvom redu cilj zaštititi radna mjesta, ali bojim se da nakon ovoga ne dođe do masovnijemo otpuštanju”, dodao je Tadić. 

Kako kaže, u ovom trenutku penzije bi trebale biti isplaćivane redovno. 

Elmedin Konaković (NiP) replicirao je Tadiću, kazavši da je Tadićeva diskusija koncept djelovanja Vlade FBiH.

“Od onog što smo predlagali i ono što je vlada uradila nema nikakve veze s tim”, poručio je Konaković i kazao da su tražili informaciju koliko novca ima FBiH.

Dodaje da je ovo zakon bez fiskalne procjene. 

Igor Stojanović kazao je da neće glasati za ovaj zakon, jer nik one zna koliko se novca ulaže kroz ovaj zakon.

Premijer FBiH Fadil Novalić je nakon okončanja rasprave tražio da se obrati.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.