16.5.2020. 8:50
1
Dodik ne odustaje od tvrdnji da je pokretna bolnica trebala RS, Tužilaštvo još ništa ne radi
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će pokretna bolnica, koju je nabavila Vlada Srpske ukoliko bude potrebna za suzbijanje virusa korona, iduće sedmice biti postavljena u Zalužanima kod Banjaluke da se vidi i provjeri njena ispravnost.

Dodik ne odustaje od pravdanja ove sumnjive nabavke.

On je kazao da će pokretna bolnica ostati u vlasništvu RS.a "za ne daj Bože" i u slučaju bilo kakvih elementarnih nepogoda.

Dodik je dodao, gostujući na RTRS, da je takva bolnica zbog velike potražnje poskupila za dva miliona KM samo sedam dana nakon što ju je kupila Vlada Republike Srpske.

Podsjećamo, Vojin Mijatović iz Gradskog odbora SDP-a Banja Luka podnio je krivične prijave i to protiv Radovana Viškovića, komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednika Vlade Republike Srpske, i Branislava Zeljković, v.d.direktora Instituta za javno zdravstva Republike Srpske.
Mijatović u prijavi navodi da su Višković i Zeljković počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima.

Krivične prijave su podnesene Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

"Prvoprijavljeni, dana 24.03.2020. godine u svojstvu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije donio i potpisao Zaključak broj 08-10/20 kojim se odobrava kupovina pokretne bolnice u vrijednosti od 4.287.880,00KM iz budžetskih sredstava, te obavezao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da provede postupak javne nabavke, te što je dana 24.04.2020. godine donio Zaključak o dopuni zaključka o kupovini pokretne bolnice kojim je ovlastio direktora Fonda zdravstvenog osiguranja da zaključi ugovor o avionskom transportu pokretne bolnice, a što prema odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, Zakona o budžetu Republike Srpske i Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske nije imao nadležnost niti ovlašćenje.

Takođe, zaključak je donesen bez ikakvog opravdanog razloga ili jasne svrhe, imajući u vidu da u trenutku nabavke nije bilo nikakvog opravdanja za kupovinom pokretne bolnice jer postojeći zdravstveni i bolnički kapaciteti nisu bili popunjeni niti ugroženi, i jer broj oboljelih nije bio veći nego u prethodnom periodu niti je ukazivao na postojanje potrebe za  dodatnim bolničkim kapacitetima i potrebom da se izdvoje budžetska sredstva za kupovinu pokretne bolnice.

Drugoprijavljeni nakon stupanja na snagu Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije broj 08-10/20 od 24.03.2020. godine postupio po gore navedenom nezakonitom Zaključku, a isti je znao i/ili je morao znati da je isti zaključak nezakonit imajući u vidu da obavlja posao direktora unazad godinu dana i da zna ko, kada i po kojem postupku donosi odluke kojim se troše budžetska sredstava, i zaključio pravni posao (ugovor) o nabavci pokretne bolnice bez provodjenja postupka propisanog odredbama Zakona o javnim nabavkama, te na taj način oštetio budžet za neutvrdjenu sumu novca, a imajući u vidu da nije proveden postupak nabavke pokretne bolnice shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama čija je primjena obavezna i čijom se primjenom postiže transparentnost u pogledu ponuda, jednakost i nediskriminacija prema ponudjačima, a na način da se osigura pravična i aktivna konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezi s predmetom nabavke i njegovom svrhom", navodi se u prijavi.


(Patria) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.